В Острозькій академії відновлює роботу підземна мистецька галерея
В Острозькій академії відновлює роботу підземна мистецька галерея

В Острозькій академії відновлює роботу підземна мистецька галерея

На Рівненщині відновлює свою роботу підземна мистецька галерея Острозької академії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська обласна рада.

«Наступного тижня, 22 жовтня, підземна мистецька галерея Національного університету «Острозька академія» відкриє свої двері для відвідувачів після тривалої паузи, спричиненої повномасштабною війною», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, першою подією стане просвітницька виставка під назвою «Острозька академія: образи та контексти», яка розповість про історію університету в унікальному просторі підвальних зал з характерними сферичними склепіннями.

Виставка охоплює три ключові етапи в історії Острозької академії: «Острозька академія та українське культурне відродження XVI-XVII ст.», «Нова історія академії у відродженій Україні: традиція, що творить майбутнє» та «Університет і війна: хронологія нової реальності».

В облраді зазначають, що діяльність академії за 448 років - це насамперед позитивний історичний досвід.

Наголошується, що цей проєкт отримав фінансову підтримку від Українського культурного фонду.

Як інформують в облраді, з початком повномасштабної війни в Україні діяльність галереї була призупинена, а приміщення було перетворене на укриття, де ховалися студенти, викладачі, місцеві мешканці та переселенці, які проживають неподалік.

Однак навіть у цей період тут продовжували проводити культурні заходи, зокрема виставки, кінопокази та благодійні вечори.

В облраді розповіли, що у вересні цього року галерея відзначила 15 років з моменту відкриття. Облаштована в підземеллях капуцинського монастиря XVIII століття, вона за цей час стала місцем проведення понад 100 виставок та культурних подій. Художники з різних регіонів України представляли тут свої роботи, роблячи галерею важливим осередком культурного життя Острога.

Як повідомляв Укрінформ, Музей історії Національного університету «Острозька академія» реалізує проєкт із цифровізації мистецьких колекцій.

Національний університет «Острозька академія» – наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів – Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Заснував академію у 1576 році князь Василь-Костянтин Острозький.

Хроніка відродження Острозької академії в незалежній Україні починається у 1994 році з указу Президента України. Завдяки наступним указам Президента України розбудова Острозької академії набрала нових обертів.

У жовтні 2000 року Острозька академія отримала статус національного університету.

Фото: Рівненська обласна рада



Источник материала
loader