«Київхліб» закрив свої автономні крамниці без касирів. Що пішло не так?
«Київхліб» закрив свої автономні крамниці без касирів. Що пішло не так?

«Київхліб» закрив свої автономні крамниці без касирів. Що пішло не так?

Із шести автономних крамниць «Київхлібу» у столиці залишилася одна, повідомляє Forbes.

Перший магазин без касирів і продавців відкрили у лютому 2024 року на вулиці Симиренка у Святошинському районі. Він працював цілодобово. Потрапити всередину можна було, відсканувавши банківську картку. Оплата — виключно карткою.

Виторг був менший, ніж у типовому кіоску, але не було й основної витрати на зарплату продавця. Це давало б змогу окупити автономну крамницю за шість місяців.

Такі магазини запустили, бо через війну багато працівників виїхали.

«Коли не можеш за будь-які гроші знайти продавця, приходиш до ідеї зробити повністю автономну точку», — пояснює керівник «Київхліба» Ярослав Федоренко.

Спершу розглядали варіант встановити в кіоск вісім автоматів, кожний з яких видає свою групу продукції. Але полиці автомату були б замалими для хліба. Сам автомат коштував би шість тисяч євро, ще 600 євро потрібно було б платити програмістам за обслуговування.

Тоді на стандартний хлібний кіоск площею 30 квадратних метрів встановили двері з системою входу за допомогою банківської картки. Товар усередині розмістили по колу, поставили касу самообслуговування та камеру відеоспостереження з фіксатором обличчя.

Але система безпеки не злякала дрібних крадіїв. Не зупиняв і ризик того, що оператор може дистанційно заблокувати двері й викликати охорону. Тоді додали «відеоконсьєржа» біля каси розрахунку: цю програму розробили самотужки, переробивши звичайний планшет на фіскальний сканер. Це допомогло зменшити відсоток крадіжок. Більш того, у власну систему змогли додати «Картку киянина». «Київхліба» має зобовʼязання продавати пільговикам хліб зі знижкою від 20% до 70%.


Черговою проблемою стали масові вимкнення світла. Двері не зачинялись, а камери гасли.

«Якщо в магазині є продавець, то він включив ліхтарик, записує продажі на папірець, потім все пробиває по касі, а тут точка просто не працює», — розповідає Федоренко.

За його словами, магазин у такому форматі працюватиме ефективно тільки без відключень світла, і ще краще — без комендантської години Зараз залишився лише один «Київхліб» без касирів на проспекті Повітряних сил.

Зі схожими складнощами зіштовхнувся Auchan, який відкрив у 2021 році автономний магазин без касирів у ЖК «Комфорт Таун». Потрапити всередину можна було з допомогою спеціального застосунку, на виході треба було зісканувати чек. У цій моделі 50% товарообігу залежить від покупок вночі, що неможливо в комендантську годину, через це магазин і закрили.

  • #Київхліб
  • #Хліб

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader