У Сіднеї таки реконструювали бруталістський будинок після років боротьби за нього
У Сіднеї таки реконструювали бруталістський будинок після років боротьби за нього

У Сіднеї таки реконструювали бруталістський будинок після років боротьби за нього

В австралійському Сіднеї реконструювали бруталістський житловий будинок, додавши до фасаду викладені мідними плитами модулі, повідомляє Dezeen.

Багатоквартирний комплекс «Сиріус» зведено у 1979 році за проєктом голландського архітектора Тао Ґоферса. Будівля мала риси японського метаболізму. У ній розміщувалося 79 квартир із однією, двома, трьома або чотирма спальнями, а також спільні простори, такі як бібліотека та лаундж-зона.

Десять років тому з’явилися плани виселити мешканців, продати будинок і, можливо, знести його. Захисники будівлі стверджували, що її занесено до реєстру пам’яток, але уряд намагався приховати цю інформацію. Міністерка спадщини Габріель Аптон заявляла, що «Сиріус», на її думку, не гідний збереження.

При цьому «Сиріус» сам постав на місці знесеної забудови району Рокс в історичному центрі Сіднея. Чимало виселених у той період містян згодом оселилися у бруталістському комплексі.

Студія CplusC Architectural Workshop запропонувала радикальну реконструкцію з масштабною надбудовою.

Останньою мешканкою «Сиріуса» була 90-річна незряча жінка, вона виїхала зі своєї квартири у 2018 році. Зрештою, будинок продали за 150 мільйонів австралійських доларів (приблизно 93 мільйони євро), вирішивши, що комплекс не зноситимуть, а реконструюють.

Реконструкцією займалася студія BVN, яка виграла архітектурний конкурс. Відновлена будівля містить 75 квартир і комерційні приміщення на першому поверсі.

Оригінальний бетонний фасад зберегли, але додали до нього розширенння у вигляді капсульних модулів із мідним покриттям. За задумом архітекторів, це продовжує ідею первинної модульної конструкції. Мідь із часом змінить колір і текстуру, й поступово зливатиметься із бетонним фасадом.


Навколо будинку прибрали бар’єри, які відгороджували комплекс від решти району Рокс.

На нижньому рівні також передбачено спільні простори для мешканців. На фото знизу видно роботу з зображенням бізона від художниці по дереву Пенні Розьє.

Більшість із інтер’єрів квартир також проєктували BVN. Деякі помешкання дворівневі. В інтер’єрах використали дерево, камінь і метал.

  • #австралія
  • #Архітектура
  • #бруталізм
  • #Реконструкція

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader