«Хроніки Сили»: нарешті з’явилася оповідь світові про Україну, яка була, є й буде
«Хроніки Сили»: нарешті з’явилася оповідь світові про Україну, яка була, є й буде

«Хроніки Сили»: нарешті з’явилася оповідь світові про Україну, яка була, є й буде

Це ми побачимо в мультимедійному проєкті фентезі-всесвіту «Хроніки Сили»? Це круто наче Netflix, але наше! Розповідаємо деталі 

Режисер Алан Бадоєв та дизайнерка й письменниця Ольга Навроцька в  тандемі працюють над спільним проєктом вже три роки, але говорять, що це тільки початок шляху. Адже створення українського фентезі-всесвіту – «одіссея», котра триватиме багато років і має на меті збирати навколо себе талановитих людей, розбудовувати українську кіноіндустрію та доступно й цікаво розказувати світові про Україну.

До «Хронік сили» увійдуть комікси, художня книга, анімаційний та художній серіали, а також комп’ютерна рольова гра, присвячені різним періодам української історії: від скіфів, вікінгів, Рюриковичів, козаків, Руїни, до сучасності.

«Хроніки Сили»: нарешті з’явилася оповідь світові про Україну, яка була, є й буде - Фото 1

«Ми хочемо показати, що вся наша територія, всі народи, які тут жили – і є вхідними в наше ДНК. Українська культура тому велика та могутня, що не відсікала від себе, а збирала, поєднувала, зокрема, й релігійні та фольклорні відтінки, які переходили від одного народу до іншого. Це нас поєднує з усім світом, і треба нагадати, наскільки ми були важливі в усі часи для існування тієї ж Європи. Цю пам’ять про Україну потрібно відродити не лише для світу, але і для нас самих», – поділився Алан Бадоєв.

СТВОРИТИ КЛАСНУ ІСТОРІЮ ПРО УКРАЇНУ – ЗРОЗУМІЛУ І СВІТУ, Й УКРАЇНЦЯМ

Робота над проєктом розпочалася у травні 2022 року, одразу після деокупації Київщини. Але ідея народилася в Ольги Навроцької набагато раніше, у 2014 році вона почала шукати інформацію про легендарних воїнів – козаків-характерників, і для неї стало певною несподіванкою, що знайдена «Молитва характерника» була… російською мовою.  

Ольга Навроцька
Ольга Навроцька

«Вони собі все забирають, крадуть, перероблюють і привласнюють! Це мене дуже обурювало. Наша держава всі ці роки майже не вкладала коштів у контрпропаганду, а там просто мільярди рублів йшли на якісь «коловрати» чи щось подібне. Русня з цього робила цілий культ. Так, у нас вийшов фільм «Захар Беркут», були ще якісь нечисельні проєкти, але глобально держава не розуміла, що треба вкладати в подібне реальні гроші, тому що це – найдієвіша контрпропаганда. Міфи, легенди й казки формують людину, формують нації – ми бачимо це на прикладі легенд про короля Артура чи скандинавського епосу. Але в нас у цьому багато порожнин і пропусків – тільки в ХІХ сторіччі почався збір нашої міфології. Тому наша місія і мрія зібрати все найцікавіше, автохтонне і створити класну й цікаву розповідь про нашу історію, яка буде зрозуміла і світу, й українцям», – говорить пані Ольга.  

Тож у 2018 році на Хортиці до авторки прийшло бачення, як виглядатиме один з головних героїв – Хорт. І з цього моменту вона почала «стукатися» в усі двері, але стабільно чула у відповідь: класно, але дуже дорого і навіть «не на часі»... Але врешті склалося, вона знайшла партнера – Алана Бадоєва, який розділив із нею цей творчий шлях.

«Так, – посміхається Бадоєв. – На початку ми справді постійно чули: «Як ви це зробите? Хто вам дасть гроші? Хто це буде робити, хіба у нас є такі професіонали?». І ми почали вкладати в проєкт власні кошти – все, що зроблено на сьогодні й те, що побачать українці в наступному році, зроблено за наш кошт.

«Дорожня мапа» українського фентезі-всесвіту чітко прописана по продуктах на вісім років наперед. При цьому автори наголошують, що свідомо будуть оминати державні установи та не залучатимуть державне фінансування, щоб ніхто й ніщо не змогло впливати на проєкт.

ПРОСТО НЕОБХІДНО, ЩОБ В УКРАЇНІ БУВ СВІЙ ФЕНТЕЗІ-ВСЕСВІТ З ВЛАСНИМИ ГЕРОЯМИ – БАДОЄВ

Подібні крутезні фентезі-всесвіти вже існують, ми з вами їх прекрасно знаємо, це і «Зоряні війни», і «Володар перснів», і «Гра престолів». Ці франшизи не тільки надихнули глядачів поцікавитися, що за ними стоїть, а й розбудували в кожній країні, де вони виробляються, цілу індустрію. І команда «Хронік сили» запевняє, що також створить безліч вакансій, де працюватимуть українці.

«Такі проєкти збирають навколо себе талановитих людей, дають можливість працювати й формують ком’юніті. Тому просто необхідно, щоб в Україні був свій фентезі-всесвіт із власними героями!», – впевнений пан Алан.

Алана Бадоєв
Алана Бадоєв

Робота складається з трьох напрямків: сам проєкт, показ пітчингів для великих кінокомпаній світу та показ пітчингів для українських брендів та компаній. Вже проведено досить багато пітчингів з HBO (американський кабельний телевізійний канал, що входить до корпорації WarnerMedia), Netflix (американський провайдер медійних послуг та продюсерська компанія) та іншими міжнародними цифровими майданчиками.

Кожного дня команда спілкується з україноцентричними людьми та брендами, котрі вибрали для себе бути й залишитися в цій країні, розбудовувати її.

«Ще ніколи жодний проєкт, навіть, на 50 тисяч доларів, не давався нам так просто у розумінні з партнерами, як цей – багатомільйонний. Коли ми показуємо наші напрацювання, нам відразу говорять: ми хочемо брати в цьому участь! Я відповідаю: але це дуже дорого. Вони відказують: але ж ви це зробили за свої гроші, а ми хочемо зараз витрачати свої, щоб цей проєкт здійснився», – говорить Бадоєв.

Режисер зізнається, що, якщо Ольга Навроцька вже давно в українській темі, то він – та людина, яка недавно в ній. Алан ріс в осетинській сім’ї (в Горлівці Донецької обл. – ред.) і батько спеціально пішов у школу, щоб сина звільнили від вивчення української мови, бо вважав, що це зовсім не потрібно. «І коли я приїхав до Києва, мені було дуже цікаво знати, а чому саме так? Чому в нас не говорили українською? Зараз, вже працюючи над Всесвітом разом з великою командою, я занурився у це, і воно мене надихає та підтримує. Я та «хвиля», до якої прийшло повне усвідомлення, коли перша російська бомба впала на наші міста. Ми з Ольгою тандем, який відображає те, що в нашому суспільстві є такі люди й такі, а якщо об’єднуєшся, то можеш іти вперед і щось створювати хочеться, щоб усі українці шукали свою силу від пращурів, щоб ми змогли вразити їх характерами, надпотужними історіями», – впевнений Бадоєв.

ФЕНТЕЗІ ЗБИРАЄ НАЙБІЛЬШУ АУДИТОРІЮ, ТОМУ САМЕ ТАК МОЖНА НАЛАГОДЖУВАТИ СПІЛКУВАННЯ ЗІ СВІТОВИМ  ГЛЯДАЧЕМ

Жанр фентезі для реалізації проєкту обрали не випадково, оскільки саме він збирає найбільшу аудиторію в світі і є всім зрозумілим.

«Я об’їхав зі своїм фільмом «Довга доба»  майже 40 країн. – пояснює пан Алан. – В Іспанії до мене підійшли режисери й запитали: а що, у вас війна ще триває? Я тоді відчув, що вони не хочуть чути мову образів, якими ми зараз спілкуємося зі світом… І таке сприйняття у більшості пересічних іноземців. Тому ми маємо зробити проєкт, щоб показати нас світові, у якого дійсно є запит: хто такі українці й у чому їхня сила? Бо всі майже три роки повномасштабної війни звідусіль говорять про наш «брейв», а звідки ця сила береться, хто ці українці? І наш фентезі-всесвіт дає на це відповідь! Тобто, якщо ми хочемо, щоб наші міфи, історії наших героїв були почуті, вони мають бути розказані мовою, яку легко й точно сприймає світ. Ми обрали мову фентезі».

«Хроніки сили» – не історична реконструкція, але вони спираються на історію, й автори консультувалася з істориками, міфологами. Спочатку було трошки боязко, чи не «втиснуть» їх експерти у певні рамки. Але люди, що багато років вивчали нашу історію, стукали до наших сердець, буквально розкрили обійми, коли дізналися про прагнення команди зробити цей Всесвіт!

«Фентезі жанр дав нам свободу, а історики – дали історії. Ми їх переробили, як потрібно за сюжетом, показали й отримали від спеціалістів «зелене світло». Ми взяли від експертів підґрунтя, яке надихало на створення кожного персонажа», – говорить Бадоєв.

ПЕРСОНАЖІ ГОВОРИТИМУТЬ РЕСТАВРОВАНОЮ МОВОЮ СКІФІВ, А МОЖЛИВО Й «ВАЛІРІЙСЬКОЮ» НА ОСНОВІ ДАВНЬОУКРАЇНСЬКОЇ

У всесвіті понад 100 героїв, які проходитимуть через всі серії серіалу, фільму чи коміксу. На створення продукту потрібно досить багато часу, близько року пішло на відшукування п’яти героїв та перетворення їх з опису історичних джерел на героїв-фентезі. Над кожним працювала команда аніматорів, враховуючи побажання авторів. Наприклад, фоном за княгинею Ольгою спочатку були скелі, але Ольга Навроцька сказала: це не наші скелі, давайте Дніпро! Адже команді важливо, щоб глядач оком відчував – це так круто наче Netflix, але воно наше, українське! Всі локації, всі костюми – це все Україна.

З великою увагою підійшли й до розробки шрифтів – художник Анатолій Уманець навідувався у Софію Київську, дивився на давні символи, думав як використати їх у «Хроніках», бо кожна деталь має бути одночасно автохтонна й сучасна.

Що стосується мови, якою говоритимуть персонажі різних історичних періодів, то за задумом, крім сучасної української, там буде ще й реставрована мова скіфів, а можливо й створена власна «валірійська» мова на основі давньоукраїнської.

ХАРАКТЕРНИК ХОРТ, КНЯГИНЯ ОЛЬГА, ПЕРУН, АМАЗОНКА ТАБІТІ ТА БОГИНЯ СМЕРТІ МАРЕНА – ГОЛОВНІ ГЕРОЇ «ХРОНІК СИЛИ»

14 жовтня було презентовано Пролог «Молитва сили», в якому до глядачів звертаються ключові герої. Музику до прологу написав український співак і музикант Макс Барських. Це далеко не перша робота його як композитора. Говорить, що з дитинства великий шанувальник фентезі, тому натхненно взявся за створення саундтреку, оскільки давно мріяв про щось подібне в українському кінематографі.

«Хроніки Сили»: нарешті з’явилася оповідь світові про Україну, яка була, є й буде - Фото 4

То яких персонажів ми побачимо? Поки що автори розповіли деталі про п’ятьох з них.

Козак-характерник Хорт – один з основних героїв. Він поєднує у собі всі риси історичної постаті козака. Він молодий, сміливий, з гумором, його люблять жінки, а він любить їх.

«Моя мрія була створити класного, красивого, безстрашного козака, який є втіленням наших захисників, щоб розбити нав’язаний нам «шароварний» козацький образ. Як бачите, у нього не оселедець, а сучасний чуб, тому що ми хочемо, щоб він був схожий на хлопців, які зараз воюють за Україну. І, до речі, на фронті зараз багато воїнів з позивним «Хорт», – говорить Ольга Навроцька.  

Хорт – це одна з назв вовка, а характерники, як відомо за легендою, мали властивість перетворюватися саме на цього звіра. Козацького ватажка Івана Сірка турки називали «Урус-шайтан» і дуже його боялися, бо вірили, що він приходить вночі обернений на вовка й дізнається все про їхнє розташування, щоб уранці розбити. Ось цю містичну особливість козака-характерника відтворять у фентезі-герої.

Княгиня Ольга. Автори говорять, що навіть не очікували такої палкої дискусії в соцмережах саме щодо неї, першої християнки на Русі. Зокрема, з боку тих небагатьох, хто вважає, що «християнство прокляло нашу землю».

«Але наш проєкт про об’єднання, у нас все повинно працювати: і християнство, і язичництво. І для нас Ольга надзвичайно цікава. Є ідея зробити її альтернативну історію, як взагалі християнство прийшло до неї, чому вона його прийняла, чому взагалі діяла так, як діяла. Будемо розповідати це з містичного боку – цікаво й по-новому», – говорять автори про фентезі-княгиню Ольгу.

Скіфська цариця амазонок, богиня вогню Табіті. Це найдревніша історія «Хронік сили», з неї починається багато всього: й народження Хорта, й народження Зла – найголовнішого антагоніста Всесвіту.

Вона сексапільна й феміністична, але потім відчує, що таке бути матір’ю. І конфліктність та зло, які в ній будуть відчуватися, йдуть саме від усвідомлення того, на що вона піде, щоб зберегти своє дитя. Автори обіцяють, що це буде важка, драматична, але захоплива історія.

Як факти перетворюються на фентезі. Наприклад, є історія про «Алтайську принцесу», яку знайшли в 1993 році в урочищі Укок. Мумія гарно збереглася і стала важливою археологічною знахідкою, яку, звісно, відразу забрали до Москви. Після чого на Алтаї сталися потужні катаклізми й алтайці почали вимагати повернути її, оскільки вона їхня берегиня. Це наштовхнуло Навроцьку та Бадоєва на ідею створити Табіті – нашу берегиню, яка закриває темний прохід до темряви саме там, на Північному сході.

«Ми хочемо, щоб після того, як люди подивляться серію, вони захотіли погуглити, знайти витоки», – говорить Бадоєв.

Бог грому та військової звитяги Перун. Його прототип – великий князь Святослав, він на нього де в чому схожий, але все ж не такий, яким ми звикли його уявляти. Фентезі-Перун – лисий і з вусами, носить характерні прикраси, у нього на зубах намальовано «Громове колесо», давній слов’янський знак.

«Коли ми створюємо щось нове й цікаве, інколи відступаємо від канону. Наш підхід дуже обережний, ми уважно визначаємо кожну важливу деталь і будемо її доносити, формувати смак. Позивний Перун також беруть собі наші хлопці на фронті, тобто це образ протягнутий з історії в сучасність, бог, який з нами залишається досі», – діляться творці.

Марена – українська богиня смерті та рівноваги, вона мудра, справедлива й невідворотна.

Важливо, що в пантеоні «Хронік світу» нема суто гарних і суто поганих персонажів, є світлий егрегор і темний егрегор. Ми приймаємо силу й темного, і світлого для того, щоб подолати Одвічну Темряву – антагоніста Світла. Поки що творці не говорять, хто є прообразом Марени, але обіцяють, що глядачам це дуже сподобається, вони трішки «привласнюють» цей образ не з нашої історії й залучають в українську.

ЩОБ НІХТО Й НІКОЛИ НЕ СКАЗАВ, ЩО ВАС ТУТ НЕ ІСНУВАЛО

Команда «Хронік сили» впевнена, що попри те, що ми всі живемо в часи кривавої війни, створення таких масштабних культурних проєктів якраз на часі. Кожного дня гинуть наші воїни – вони ціною власного життя бережуть Україну, виграють нам час, а ми повинні думати, куди направляти кожну цю виграну секунду.  

«Ми спілкуємося з багатьма, хто зараз на «нулі», як от видатний кінооператор Слава Пілунський. Я мрію, щоб з фронту він прийшов до нас на знімальний майданчик. Він говорить: «Друзі, не гайте часу, ми даємо його вам, а ви маєте вести культурну боротьбу». І ми не гаємо часу. Цей проєкт саме для того, щоби відтворити те, що було стерте, щоб наші діти зростали на своєму, щоб закохати в нашу культуру світ. Кожен із нас має щось зробити для того, щоб ніхто й ніколи не сказав: вас тут не існувало і ваша культура нічого не варта», – наголосив Алан Бадоєв.

«Я – Сила, що перемагає Темряву, Коріння моє міцне. Броня на мені, Сила моєї землі в мені!», – промовляють з екрану герої фентезі-всесвіту, передаючи глядачам як оберіг магічну міць і силу цієї молитви. Як ніколи важливої на третьому році Великої війни.

Любов Базів, Київ



Источник материала
loader