Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця
Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця

Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця

Фестиваль для непрофесійних режисерів «Митниця. Нова режисура», який щорічно проводить Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, оголосив свого переможця.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на організаторів.

Цього року найкращим серед режисерів-початківців став сценарист та драматург Слава Юшков з уривком вистави «Дурень», яку він, як переможець, зможе поставити на сцені театру на лівому березі.

Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця - Фото 1

Як повідомили організатори, фестиваль «Митниця. Нова режисура» у 2024 році відбувся в партнерстві Театру на лівому березі та Італійського Інституту культури при Посольстві Італії в Україні і був побудований на текстах італійського драматурга Луїджі Піранделло. Учасникам пропонувалося обрати один із 17 запропонованих текстів, на основі яких вони готували експлікацію, та додавали до заявки на участь у фестивалі. У червні стартував прийом заявок, у вересні було оголошено імена учасників, які проходять до фінального етапу. 12-13 жовтня пройшов публічний показ уривків на малій сцені Театру на лівому березі.

Розповідаючи про свою виставу «Дурень», переможець фестивалю Слава Юшков зазначив, що його зацікавила абсурдна трагікомічність тексту, де в описах людей та атмосфери все було пронизане нуаром. Тому він визначив для себе жанр як «неонуарна трагікомедія».

«Так як в основі оповідання лежить тема самогубства та готовність до нього, то для мене головною метою в цій виставі буде дослідити питання "навіщо жити?" "навіщо помирати?". Звісно, з акцентом на життєствердні висновки. Ми з командою впевнені, що знайдемо точки дотику з сьогоденням, бо нуар, як жанр, набрав сили саме в часи невизначеності Другої світової війни, а наші центральні питання про сенс життя та смерті однозначно будуть резонувати в українському суспільстві, яке вже третій рік живе всередині повномасштабної війни», - розповів Юшков.

Читайте також: У Чернівецькому театрі режисер із Харкова підготував прем'єру вистави за сценарієм Вуді Аллена

Як повідомляв Укрінформ, фестиваль «Митниця. Нова режисура» було створено у 2022 році Театром на лівому березі з метою відкриття, підтримки та розвитку режисерок та режисерів у сфері театрального мистецтва. Він став продовженням Фестивалю пам’яті Едуарда Митницького «Простір Майстра».

Переможцем першої «Митниці» було обрано Олександра Соколова з п’єсою Мартіна Макдони “Самотній Захід”, прем’єра вистави відбулася в театральному сезоні 2023-2024.

Переможцем «Митниці» у 2023 році став Роб Фельдман з п’єсою “Копи проти Равликів” Ніни Захоженко, прем’єра вистави відбулася в жовтні 2024 року.

Фото: www.theatre.org.ua, Костянтин Мохнач/«Митниця. Нова режисура-2024»



Источник материала
loader