У Львові відбудеться Лекторій до Дня аудіовізуальної спадщини
У Львові відбудеться Лекторій до Дня аудіовізуальної спадщини

У Львові відбудеться Лекторій до Дня аудіовізуальної спадщини

В неділю, 27 жовтня 2024 року о 18.00, у Львівському фотомузеї (Львівський палац мистецтв, вул. Коперника, 17) відбудеться Лекторій до Дня аудіовізуальної спадщини.

Подія організована у співпраці Музею Гідності у Львові, Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

На вас очікують лектори, які проведуть вас у світ фотозйомки, аудіо і відеозапису. Також ви зможете дізнатись про тонкощі та важливість збереження української і світової культурної спадщини.

Запрошені гості:

  • Роман Метельський – голова ГО “УФОТО”
  • Ігор Ткачик – спеціаліст з оцифруваня кіноматеріалів
  • Тарас Демко – співзасновник стратегії Ukrainian Live, культурний менеджер
  • Леся Дзендзелюк – завідувачка відділу реставрації та консервації рідкісних видань Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини (World Day for Audiovisual Heritage) відзначається щорічно 27 жовтня. Цей день проводиться з 2005 року для підвищення обізнаності про значення і збереження звукових та аудіовізуальних документів.

Аудіовізуальні архіви є свідченням різноманітних історій, культур та історій людей з усього світу. Ці архіви, що включають фільми, радіо- і телепрограми та інші аудіо- і відеозаписи, пропонують багате полотно нашої спільної спадщини. Однак збереження цих безцінних ресурсів є нагальною проблемою, оскільки багато з них вже втрачено через занедбаність, занепад і брак ресурсів.

Важливість аудіовізуальної спадщини

  • Відображення нашої спільної історії: Аудіовізуальні документи долають мовні та культурні кордони, пропонуючи розуміння культурного, соціального та мовного розмаїття спільнот по всьому світу. Вони слугують постійним доповненням до традиційних письмових джерел, фіксуючи моменти, які інакше могли б бути втрачені з плином часу.
  • Вразливість аудіовізуальних матеріалів: Аудіовізуальні матеріали через свою природу дуже схильні до псування. Підраховано, що без належного збереження аудіовізуальні джерела можуть погіршитися настільки, що не підлягатимуть відновленню всього за 10-15 років.
  • Втрата спадщини: Значна частина світової аудіовізуальної спадщини вже втрачена. Ця втрата пояснюється нехтуванням, занепадом, браком ресурсів та відсутністю належних методів і структур збереження.

Розголос забезпечують Українське радіо. Львів , Радіо “Львівська Хвиля”, Сайт про Захід України “Бомок”, Інформаційна агенція “Гал-інфо”, Громадський сайт Львова “Форпост”, Інтернет-видання “Діло”, Фотографії Старого Львова та Площа Галицька.

Гостинно пригощатиме Кава Старого Львова.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Источник материала
loader