Інгредієнти для королівського пирога-пляцка:
Для начинки:
- Сир - 450 г
- Цукор - 100 г
- Яйце 1С – 3 шт.
- Ягоди (за бажанням) – 100 г
- Лимон – 1 шт.
- Щіпка солі
Для пісочної крихти:
- Борошно - 250 г
- Вершкове масло - 130 г
- Цукор - 70 г
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Розпушувач - 1 ч. л.
- Щіпка солі
Рецепт приготування королівського пляцка:
- Для приготування пісочної крихти просійте борошно через дрібне сито. Так воно стане повітрянішим і збагатиться киснем
- Додайте цукор, сіль, розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте усі сухі інгредієнти
- Вершкове масло заздалегідь наріжте кубиками та добре охолодіть
- Вибирайте тільки якісний продукт, без рослинних жирів та додаткових ароматів, маргарин тут також не підійде
- Додайте до сухої суміші дуже холодне вершкове масло і швидко перетріть інгредієнти руками до стану дрібної крихти
- Масло не повинне встигнути нагрітися
- Приготувати крихту можна також у кухонному комбайні або за допомогою міксера із насадкою - весло. В результаті повинна вийти зовсім дрібна, розсипчаста крихта. Пересипте її в миску і приберіть на якийсь час у холодильник
- Для начинки візьміть будь-який сир, що є у вас. Підійде зернистий розсипчастий або пресований у пачках, також можна використовувати рикоту. Жирність теж може бути будь-якою. Викладіть сир у глибоку миску
- Лимон добре промийте, обдайте окропом і обсушіть паперовим рушником
- З лимона за допомогою дрібної терки, акуратно зніміть цедру, не зачіпаючи білий шар (він гірчить). З м'якоті вичавіть сік, видаливши всі кісточки. Для начинки потрібно 1 ст. л. лимонного соку
- Додайте в миску яйця, сіль для балансу смаку, цукор, цедру та сік лимона. За бажання можна додатково ароматизувати сирну начинку ванільним екстрактом
- Ретельно пробийте всі інгредієнти занурювальним блендером. Маса повинна вийти максимально гладкою та однорідною. Структура начинки залежатиме від того, який сир ви використовуєте - якщо сухий і розсипчастий, то вона стане щільнішою, а якщо м'який сир, то і начинка вийде ніжнішою
- Для випікання пирога візьміть роз'ємну форму або кільце діаметром 20 см Застеліть дно пергаментним папером. Борта теж прокладете папером, так королівську ватрушку буде легко витягувати з форми
- Дістаньте із холодильника пісочну крихту. Розділіть її на дві частини. Одна частина має бути трохи більшою, вона піде на дно форми, а друга частина, яка трохи менша, стане верхом пирога
- Насипте на дно форми половину пісочної крихти, акуратно розрівняйте її та злегка притисніть руками так, щоб крихта стала більше схожа на тісто
- Якщо ви не плануєте додавати в пиріг ягоди, то на цьому етапі можна наливати начинку
- Якщо ви готуєте королівську ватрушку з ягодами, половину їх викладете на пісочний шар і залийте сирною начинкою
- Розрівняйте начинку лопаткою або трохи постукайте формою по столу. Зверху укладіть ягоди, що залишилися
- Присипте сирну начинку піщаною крихтою і поставте пиріг випікатися в духовку Температура 180 °C, режим верх-низ без конвекції
- Час приготування 45-50 хв.
- Коли королівський пиріг із сиром трохи зарум'яниться, дістаньте його з духовки та дайте повністю охолонути, не виймаючи з форми
- Найкраще залиште на всю ніч і тільки потім перекладіть на блюдо сервіровки
- Так пиріг триматиме форму, не кришачись
- Подавайте до чаю чи кави.
Смачного!