Міністерство охорони здоров’я розробило нові рекомендації щодо вживання солі. Відтепер українські лікарі радитимуть пацієнтам, особливо з підвищеним тиском, переходити на сіль із додаванням калію.
Калій «розбавляє» сіль, зменшуючи концентрацію натрію. Це знижує ризики серцево-судинних захворювань. В Україні така сіль вже виробляється.
У Фінляндії перехід на сіль із пониженим вмістом натрію дозволив зменшити на 30% споживання солі натрію, знизити смертність від серцево-судинних захворювань у 10 разів та збільшити тривалість життя на 13 років, стверджують у МОЗ.
У Міністерстві зауважують:
- є переконливі докази зв’язку між високим рівнем споживання натрію і підвищенням артеріального тиску;
- вміст калію в раціоні має прямий зв’язок з артеріальним тиском і артеріальною гіпертензією, споживання достатньої кількості калію є бажаним для зниження рівня тиску;
- замінники солі або сіль зі зниженим вмістом натрію доступні в Україні, отже можуть бути рекомендовані пацієнтам з артеріальною гіпертензією як альтернатива звичайній харчовій солі (за відсутності у пацієнта гіперкаліємії).
- #здоров'я
Коментарі:
Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті