Методи хлорування води в США та ЄС можуть підвищувати ризик раку – The Guardian
Методи хлорування води в США та ЄС можуть підвищувати ризик раку – The Guardian

Методи хлорування води в США та ЄС можуть підвищувати ризик раку – The Guardian

Методи хлорування води в США та ЄС можуть підвищувати ризик раку – The Guardian - Фото 1

Є докази, що хлорування питної води в кількостях, які застосовують у Сполучених Штатах і Європейському Союзі, підвищувати ризик раку сечового міхура та товстої кишки.

Про це пише The Guardian з посиланнями на дослідження для Всесвітнього фонду досліджень раку.

Так є певні ознаки які вказують, що нинішні стандарти не забезпечують достатнього захисту від раку для населення і саме тому ризик раку сечового міхура зріс на 33%, а колоректального раку на 15% і це все через використання хлору для дезінфекції води. Так майже 300 мільйонів людей у ​​США мають загрозливий рівень тригалометану (ТГМ), які містяться практично в усіх громадських системах питного водопостачання.

Дезінфекція води стала важливим кроком для поліпшення здоров’я, оскільки хлорування питної води в США на початку 1900-х років допомогло побороти холеру чи тиф, але, як виявилось, були і негативні наслідки. Хлор, вступаючи в реакцію органічними сполуками, утворює токсичні побічні продукти, такі як хлороформ, бромоформ, бромдихлорметан і хлордибромметан, які можуть бути канцерогенними. США та ЄС встановили ліміти на ці продукти — 80 і 100 частин на мільярд (ppb) відповідно, але нове дослідження показало, що ризик раку зростає навіть при рівні 40 ppb. У Нью-Йорку рівень цих сполук часто коливається між 40 і 60 ppb. Проте, за оцінками експертів, безпечний рівень — 0,15 ppb.

Альтернативи очищення, такі як ультрафіолетова обробка чи нові фільтраційні системи, можуть допомогти, але вони доволі дороговартісні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader