/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2F57eeb8d3f36d1173ca08310e6f06756f.jpg)
Будете здивовані: з давніх-давен випікали бабки, - етнологиня Щербань
Про це розповіла етнологиня Олена Щербань в етері телеканалу "Еспресо".
"Будете здивовані: з давніх-давен випікали баби або бабки. Це первісна назва, адже слово паска - уже охристиянена бабка. Панетоне, коломбо, крафіни, мафіни - це вже наслідки глобалізаційних процесів, взаємообміну інформацією між країнами. Здобна бабка - це символ доброго хліба, який збирає біля себе всю родину, ось у чому сенс. Хліб для українців - це основна страва. На щодень він пісний. Колись це був узагалі сірий хліб. А здобна бабка - пишна, добра, гарна й бажана", - наголосила Щербань.
Етнологиня також додала, що раніше в бабку встромляли гілочку верби, тому що верба першою пробивається крізь холод, і ця сила, краса нібито переходить у весняну здобу.
"Головне - аби ми пекли цю весняну здобу. Наша весняна здоба освячена й здобрена любов'ю тієї господині, яка її випікає. До речі, нині здобу - паски, бабки - випікають і чоловіки", - зауважила Щербань.
Читайте також: Мармурові, блискучі або космічні: як гарно розфарбувати яйця на Великдень.
