/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F4290151bfe0cca2a08ae242b5018b404.jpg)
Пухка та волога паска на Великдень: рецепт від Євгена Клопотенка
«Спекти смачну, вологу та ніжну паску власноруч набагато простіше, ніж здається! Ділюся перевіреним та пропрацьованим рецептом, за яким паски готують у моєму ресторані. Він однаково підійде і досвідченій господині, і повному новачку, бо ж детальний, містить фото та усі ключові поради. Беріть продукти, гарний настрій та мерщій на кухню! І пам’ятайте, випікаючи паску власноруч, ви не просто готуєте святковий хліб, а доєднуєтеся до давньої української традиції, зберігаючи її для наступних поколінь», — каже талановитий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Пухка та волога паска на Великдень: рецепт від Євгена Клопотенка
Корисні поради з випікання паски
- Важливо, щоб усі інгредієнти для тіста були однакової кімнатної температури, тому дістаньте яйця, масло та гуслянку з холодильника за 1-2 години перед початком приготування паски.
- Якщо під час випікання ви бачите, що паски вже підрум’янилася згори, але ще недопечені всередині, прикрийте їх листком фольги.
- З такої кількості інгредієнтів у мене вийшло 1 кг та 100 г тіста. Я розділив його по 400 г на дві паперові формочки, а решту 300 г використав для декору.
- І найважливіша порада: пасочки виходять вдвічі смачнішими, якщо їх є з ким розділити, а тому не соромтеся дарувати їх близьким та друзям. Випікайте любов!
Які форми для пасок обрати
Цю паску я вирішив випікати у спеціальних паперових формочках: вони не потребують змащування олією, легко знімаються з паски та слугують своєрідною прикрасою. Також ідеально підійдуть роз’ємні металеві форми для пасок, але пам’ятайте, що їх слід реально змастити олією чи маслом, а стінки додатково обгорнути пергаментним папером. А ще зробити гарні формочки можна власноруч, з пергаментного паперу та клейстеру на основі борошна або фольги.
Інгредієнти (на дві паски)
500 г пшеничного борошна
12 г сухих дріжджів від ТМ «Львівські дріжджі»
50 г цукру (для тіста)
80 г цукру (для родзинок)
50 г м’якого масла (для тіста)
80 г розтопленого масла (для родзинок)
230 мл гуслянки або суміші айрану та молока 1:1
7 жовтків
180 г родзинок
дрібка солі
50 г борошна для вимішування тіста
Готуємо паску: покроковий рецепт
- У великій сухій мисці змішайте 500 г борошна та 12 г сухих дріжджів.
- Додайте в миску також 50 г цукру, 50 г м`якого масла, 230 мл теплої гуслянки (або суміші молока та айрану у пропорції 1:1), 7 жовтків.
- Почніть вимішувати тісто спершу в мисці, а потім перекладіть масу на робочу поверхню та ретельно вимішайте його руками 15 хв, за потреби підсипаючи трішки борошна (але не більше 50 г). У результаті у вас повинно вийти однорідне, пластичне тісто, що не липне до рук.
- В окремій мисці змішайте 180 г родзинок (їх можна не запарювати, а просто промити та просушити рушником), 80 г цукру та 80 г розтопленого масла.
- Суміш родзинок з маслом та цукром руками вмісіть в тісто (якщо у вас є планетарний міксер, краще використовувати його). Поверніть тісто в миску, накрийте рушником або харчовою плівкою та поставте підходити в тепле місце на 40-50 хв.
- Через 40-50 хв тісто повинно підрости у двічі. Злегка обімніть його руками та відділіть від усієї маси приблизно 300 г, вони знадобляться для створення декору. Решту ж тіста викладіть у форми, заповнюючи їх не більш як на 13 об`єму та залиште підходити в теплі ще на 40 хв. Тим часом розігрійте духовку до 165-170 градусів (режим нагрівання «верх-низ»), а на дно духової печі поставте металеву місткість з водою.
- Коли тісто підросте у формі, прикрасьте його косами, кульками, квітами чи хрестами. За бажанням на цьому етапі можна змастити паски яєчним жовтком, але це необов`язково.
- Випікайте паски у розігрітій до 165-170 градусів духовці 30-35 хв на нижньому рівні. Дайте готовим паскам повністю охолонути до кімнатної температури, а вже потім, за бажанням, виймайте їх з форми.
