/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F8af2c1565665b6f23b1e9166c6944f66.jpg)
Їжа зі змістом: нові сніданки в BEEF спільно з Ольгою Мартиновською
Чудові новини для киян, які звикли до динамічного способу життя і які цінують збалансовану і смачну їжу: в ресторані BEEF з’явилося нове сніданкове меню. Його створили спільно з Ольгою Мартиновською — шеф-кухаркою, суддею «МастерШеф» і співзасновницею українського кулінарного застосунку Culinara. У додатку — понад тисяча рецептів, зокрема сніданків, тож Ольга точно знає, яким має бути ранок: простим, поживним і таким, який хочеться повторити вдома.
В основі нового меню — прості продукти: яйця, крупи, риба, локальні овочі, фермерські сири, сезонні ягоди, безглютенова випічка та легкі соуси. Збалансовані страви, що об’єднують гастрономічну користь, візуальну естетику і той самий «умамі», як каже Ольга, — «як у мами».
Спеціально для ELLE.UA Ольга розповіла про зміст сніданків, нові харчові ритуали, дитячі спогади на тарілці, харчову культуру в закладах і найтиповіші помилки, яких більшість із нас припускаються вранці.
«Сніданок має бути як вдома. Прості й чесні інгредієнти, поживність, баланс, комфорт. Страви, які я сама люблю і з радістю готую для інших».
Про харчування зі змістом
«Я не бачу нічого дивного в такому підході. Для мене це, навпаки, вже must have у закладі.
Ми всі маємо розуміти — від малого до старого, через молодь, — що їжа — це джерело всього: енергії, заряду, продуктивності, настрою, діяльності…
І я взагалі вважаю ранок найважливішою частиною харчування протягом дня. Як ти запустиш свій організм, “прогрієш” і підготуєш його на цілий день — так він і працюватиме до наступного ранку.
Не можна, щоб хтось фокусувався лише на одному, а всі інші “кидали в себе що попало”. Заклади мають формувати здорову культуру харчування. І це має бути “на ізі”: просто, повсякденно, без зайвої драматизації.
Їжа — це не просто картинка в інстаграмі чи щось красиве на тарілці. Це — ваше наповнення, у прямому сенсі. Ми рухаємося в правильному напрямку. Можливо, повільно, але маленькими кроками й спільними зусиллями — шеф, заклад, гість — ми разом прийдемо до того, що всі будемо здорові, щасливі, наповнені».
Про сніданкову культуру в місті
«Я не вважаю, що ранкові ритуали переоцінені. Вони якраз мають правильну цінність.
Я, як мама, добре знаю той момент, коли виховуєш дитину, годуєш правильно, а сама о 12-й годині згадуєш, що випила лише чашку кави, а склянки води ще не було, не те що правильного сніданку.
Я вбачаю в цьому заслугу нового покоління наших нутріціологів. Це стає мейнстрімом. І це необхідно для наших наступних поколінь, зокрема — для моєї доньки.
А те, що сніданки в ресторані тепер — це, вважаю, кайф взагалі! Як колись були бізнес-ланчі, так тепер сніданки: зустрілися раночком, повирішували бізнесові питання, поїли — і розбіглися “робити цей день”»
Про емоційний сенс знайомих смаків
«Важливо повертатися в дитинство, бо це — як рятівне коло.
Наш організм так влаштований, що коли рецепторами повертаємося до чогось давнього, знайомого, рідного — як ми любимо казати, “з дитинства” — то наші клітини памʼятають той стан, коли ми споживали цю їжу.
Це відчуття безпеки. У мене особисто гречка — щодня. Я фанат гречки. І сарделька — ось ця, органічна, без сої та нітритів — тріщить, як шампанське. Це майже як “листівка” з тих часів: “Привііііт!”».
Про особливий сніданковий досвід
«Мій улюблений сніданок — після гречки, звісно — це “Сніданок 5 зірок на двох”.
Я завжди шукала готелі зі сніданком — це був мій особистий простір натхнення. І я думаю, що потрібно створювати ці місця самому, якомога ближче й доступніше.
Сніданок — це про особливий досвід. Маленький, ранковий, у місті — але при цьому такий масштабний. Можливо, народиться нова подорож — у майбутньому, “після війни”… Але це точно буде атмосферно, надихаюче й наповнююче».
Про особливі запити гостей
«Позиції “без лактози”, “без глютену” сформував саме запит споживачів. Це дорослі люди, які не хочуть відмовлятися від хліба чи ранкових млинців.
Я використовую псиліум, кукурудзяне борошно, борошно тапіоки. Це не лише нешкідливо — це корисно.
Люди запитують — людям це потрібно. А ми їм це даємо. І що може бути для шефа кращим, ніж запит свого гостя? Я з любовʼю це роблю — і щаслива».
Про типові помилки на кухні зранку
«Найперше — це коли ви до сніданку не підготовлені. У вас завжди мають бути “заначки”: гречка, кіноа, яйця, шматочок білка, овочі.
Друга помилка — коли ми натщесерце вливаємо в себе дві чашки кави, фреш — і тільки потім їмо.
Та найбільша помилка — це не снідати взагалі».
Що скуштувати: кілька вибраних сніданків з меню
Український сніданок (580 грн): гречка з маслом, скрембл, органічна сарделька, овочевий салат зі сметаною. Все, що ми любимо з дитинства, але в сучасній подачі.
Даші (480 грн): традиційний японський бульйон із мʼясними фрикадельками та сирним коржиком. Легкий та ароматний. Пряний, насичений, але не гострий.
Сніданок BEEF 5 зірок на двох (3600 грн). Розкішний сніданок на двох у стилі готелю найвищого класу: круасан, слабосолена форель, червона ікра, яйця 6 хвилин, страчателла, сир, шинка, джеми, сезонні овочі, йогурт з гранолою та манго, збите масло, а також гаряча страва на вибір з меню сніданків. Кава, ігристе, фреш.
Безглютенові млинці (460–520 грн): з козиною рікотою та ягодами або з м’ясом, сиром і руколою.
Гречка з томленою яловичиною, малосольними огірками та томатами (420 грн).
Сніданок Шибаєва з Virgin Mary (580 грн).
Коли приходити на сніданок у BEEF:
Будні: з 9:00 до 12:00 (безлімітна фільтр-кава).
Вихідні: з 10:00 до 16:00 (келих ігристого).
