У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні
У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні

У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні

У селі Корнуцел (громада Пелтініш, Караш-Северинський повіт, Румунія) українській традиційній кухні присвятили гастрономічний захід, на якому були представлені страви, приготовані за старовинними рецептами.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт Союзу українців Румунії (СУР).

У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні - Фото 1

Учасники мали змогу скуштувати вареники («пероги»), голубці з кукурудзяним борошном, загорнуті у квашене капустяне або бурякове листя, варене пшеничне зерно та пончики.

Ініціатором та господарем події виступив Іван Чабрун, тимчасовий голова місцевої організації Союзу українців Румунії (СУР) у Корнуцелі. У вітальному слові він наголосив на колективній праці громади, завдяки якій вдалося реалізувати захід.

У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні - Фото 2

Голова Караш-Северинської філії СУР Данієл Басараба підкреслив важливість подібних ініціатив для збереження і передання українських традицій.

«Це вже традиційна акція, яка цього року відбулася в Корнуцелі, і стала приводом для святкування української кухні. Усі запрошені мали можливість на кілька годин повернутися в дитинство і згадати канікули, проведені у бабусі та дідуся, з ароматом «перогів» (вареників), «голубці мелайні» (голубці з начинкою з кукурудзяного борошна) або вареного пшеничного зерна. Дякую всім, господарям – Організації Корнуцел Союзу українців Румунії за мобілізацію та всім присутнім за участь», – сказав він.

Читайте також: У Румуніївшанувалиукраїнськівесільнітрадиції
У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні - Фото 3

Участь у заході також узяли перший заступник голови філії Іван Маленовський, представники української громади та місцеві жителі.

Свято в Корнуцелі стало не лише гастрономічною подією, а й свідченням міцної прив’язаності місцевої української громади до своїх коренів і культурної спадщини. Українці становлять більшість у чотирьох населених пунктах Караш-Северинського повіту: Корнуцел, Селбеджелул-Ноу, Зоріле та Копачеле. Тут українська мова, звичаї та кухня залишаються живими й активно передаються наступним поколінням.

У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні - Фото 4

Завдяки таким заходам, як у Корнуцелі, а також численним культурним, освітнім та громадським ініціативам по всій країні, Союз українців Румунії продовжує відігравати ключову роль у збереженні української ідентичності та розвитку багатокультурного суспільства Румунії.

Нагадаємо, осередок Союзу українців Румунії у місті Констанца організував захід «Свято українського пирога», який став святом смаків і традицій для місцевої громади етнічних українців та українців-біженців.

Фото: СУР



Источник материала
loader