/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2F0fafe203e78851365d3612780cb97126.jpg)
У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні
Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт Союзу українців Румунії (СУР).
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2Ff73b471ea6fa9d3e6452b1b8c68d0f19.jpg)
Учасники мали змогу скуштувати вареники («пероги»), голубці з кукурудзяним борошном, загорнуті у квашене капустяне або бурякове листя, варене пшеничне зерно та пончики.
Ініціатором та господарем події виступив Іван Чабрун, тимчасовий голова місцевої організації Союзу українців Румунії (СУР) у Корнуцелі. У вітальному слові він наголосив на колективній праці громади, завдяки якій вдалося реалізувати захід.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2F8a81b073d6d1961ede90eef8480482a2.jpg)
Голова Караш-Северинської філії СУР Данієл Басараба підкреслив важливість подібних ініціатив для збереження і передання українських традицій.
«Це вже традиційна акція, яка цього року відбулася в Корнуцелі, і стала приводом для святкування української кухні. Усі запрошені мали можливість на кілька годин повернутися в дитинство і згадати канікули, проведені у бабусі та дідуся, з ароматом «перогів» (вареників), «голубці мелайні» (голубці з начинкою з кукурудзяного борошна) або вареного пшеничного зерна. Дякую всім, господарям – Організації Корнуцел Союзу українців Румунії за мобілізацію та всім присутнім за участь», – сказав він.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2Fe3c7e23215b59b8407a17d4a9b472ec5.jpg)
Участь у заході також узяли перший заступник голови філії Іван Маленовський, представники української громади та місцеві жителі.
Свято в Корнуцелі стало не лише гастрономічною подією, а й свідченням міцної прив’язаності місцевої української громади до своїх коренів і культурної спадщини. Українці становлять більшість у чотирьох населених пунктах Караш-Северинського повіту: Корнуцел, Селбеджелул-Ноу, Зоріле та Копачеле. Тут українська мова, звичаї та кухня залишаються живими й активно передаються наступним поколінням.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F193%2F8b113017991cc25246562a9116eeaf9b.jpg)
Завдяки таким заходам, як у Корнуцелі, а також численним культурним, освітнім та громадським ініціативам по всій країні, Союз українців Румунії продовжує відігравати ключову роль у збереженні української ідентичності та розвитку багатокультурного суспільства Румунії.
Нагадаємо, осередок Союзу українців Румунії у місті Констанца організував захід «Свято українського пирога», який став святом смаків і традицій для місцевої громади етнічних українців та українців-біженців.
Фото: СУР
