Українцям пропонують отримувати пасивний дохід на інвестиціях у зведення СЕС
Українцям пропонують отримувати пасивний дохід на інвестиціях у зведення СЕС

Українцям пропонують отримувати пасивний дохід на інвестиціях у зведення СЕС

Мешканцям Хмельницької області пропонують інвестувати у будівництво сонячних станцій та отримувати пасивний дохід.

Долучитись до розвитку відновлювальної енергетики зможуть учасники проекту Енергоклуб, передає vsim.

«Це платформа для залучення інвестиції у розвиток відновлювальної енергетики, в першу чергу, у будівництво сонячних електростанцій, але у майбутньому планується введення і вітрових потужностей, - розповідає співзасновник проекту Енергоклуб Валентин Захарчук.

– Зараз ми оперуємо декількома земельними ділянками у районах області, а також маємо домовленості про виділення необхідної площі у Хмельницькому - всі ділянки мають необхідне цільове призначення та інфраструктуру».

До березня 2019 року Енергоклуб планує зібрати 2,5 млн доларів, а до березня 2021 року – ще 6 млн доларів.

«В разі успіху вже до кінця 2019 року розраховуємо побудувати 2-мегаватну сонячну електростанцію і підключити її до "зеленого тарифу", а до березня 2021 року збільшити її потужність до 9 МВт, - розповідає Валентин Захарчук.

- У 2025 році маємо намір ввести в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 50 МВт, а до 2030 року збільшити її потужність до 100 МВт».

За словами співзасновника проекту, Енергоклуб працюватиме у формі кооперативу.

«Ця форма власності дозволяє кожному учаснику володіти компанією у межах свого внеску і розвивати проект, який буде актуальним не лише зараз, але й через 10, 20 чи 50 років, - пояснює він.

– До того ж адміністрування кооперативу коштує дешевше, ніж акціонерного товариства чи інвестиційного фонду».

У Німеччині, яка є однією з країн-лідерів з нарощування обсягів виробництва зеленої енергетики, працює понад 700 енергетичних кооперативів, продовжує співзасновник проекту.

«Така форма власності активно застосовується у Данії, Нідерландах, Швеції, Австралії, Великобританії, - розповідає Валентин Захарчук.

- В США такі кооперативи є майже у всіх штатах і разом вони утворюють найбільшу в країні енергетичну мережу, власниками і споживачами продукції якої є мільйони американців».

Енергоклуб дозволить людям, які мають декілька десятків тисяч доларів увійти на ринок сонячної енергетики і отримувати стабільний пасивний дохід у вигляді дивідендів у розмірі 10% від внеску у рік, зауважує Валентин Захарчук.

«Будівництво сонячних електростанцій та вітрових парків - це дороговартісний процес: витрати на проектування, ліцензію та підключення і для СЕС потужністю 1 МВт, і для станції у десятки мегават становитимуть приблизно 220-250 тисяч доларів, - наголошує він.

- Учасники кооперативу Енергоклуб отримують готову платформу для входження в енергетичний ринок України без бюрократії, ліцензій, будь-яких законодавчих обмежень - це реальна можливість забезпечити себе у майбутньому стабільним фінансовим доходом та зберегти природу».

Енергоклуб залучатиме інвестиційні ресурси представників бізнес-середовища, фізичних та юридичних осіб, які прагнуть диверсифікувати свої доходи та зацікавлені в отриманні пасивного доходу, наголошує Валентин Захарчук.

«Також плануємо використовувати банківські кредити: зараз є пропозиція від Укргазбанку, у майбутньому сподіваємося працювати з ЄБРР», - ділиться прогнозами співзасновник проекту.

Источник материала
Поделиться сюжетом