На Львівщині садівник-підприємець відкрив біля траси три крамнички із самообслуговуванням.
В асортименті там овочі, фрукти, сік, варення, лікарські трави, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Родина з Києва, повертаючись з відпочинку в Карпатах, зупиняється у селі Банюнин біля нетипового магазинчика просто неба.
Замість прилавка тут підвода, замість каси трилітрова банка і жодного продавця.
Туристи кажуть, такого ще не бачили.
"Баночку я вже знайшов, куди гроші складати.
Ідея гарна, але не знаю, наскільки піде.
Я-то гроші залишу, а як у нас взагалі народ поведе себе – невідомо ще", - каже киянин Денис Макаренко.
Він бере яблука, а Марина гарбуза.
"Зараз Геловін, наші діти збираються влаштувати – ми хочемо їх здивувати.
І чоловік спробував яблука, збирається їх купити.
Чудова думка, хороша ідея", - вважає Марина Хуберт.
Кілограм яблук коштують 5 гривень, гарбуз тягне на 70.
Кияни залишають навіть більше, ніж коштує товар, і їдуть.
За кілька хвилин зупиняється інша машина.
Чоловік з Рівного купує тут не вперше.
Нині пригледів теж гарбуза.
"Купив гарбузик, буде кашка.
30 гривень, маркером пишуть ціну, дуже приємно, що довіряють людям", - каже він.
Чоловік зізнається, що такого бізнесу на довірі не відкрив би, бо люди ще до такого не готові.
"Я думаю, що є такі, що просто взяв і поїхав, але зрештою я задоволений – цікаво, прикольно", - каже рівнянин Вадим Марущак.
Придорожня крамниця облаштована усім для самообслуговування – є ваги, можна важити товар, а можна брати на око.
Ще є серветки, щоб витерти, до прикладу, яблука і скуштувати, перш ніж купувати.
Власник крамниці Михайло Костюк навідується сюди раз на день: забирає гроші, довозить товар і впорядковує той, що є.
Чоловікові 41, він мав крамницю в селі та найманих працівників, але магазин довелося закрити.
Тепер уже два місяці, як веде бізнес на довір’ї і ще ні разу не пошкодував – суттєвих крадіжок не було.
"Я тим демонструю, що можна довіряти – не тільки мені, а й вам, всім.
Ну, комусь бракнуло вдома на господарці, ну що я зроблю – головне, щоб жінку не вкрали, а решта все треба пильнувати по мінімуму", - каже він.
У садівника 10 гектарів поля, де він вирощує персики, сливи, виноград.
Продає і розсаду, та найприбутковіші – горіхи.
Має зокрема рідкісний і дорогий чорний горіх, його деревину використовують в авіації і суднобудуванні.
"Більше ніж 2,5 тисячі євро за куб, коренева система віддає трюфель", - пояснює він.
Деякі односельці вважають Михайла диваком – за надмірну віру в людей.
Але всі поважають за працю.
"Молодець, я кажу, що він так ставиться, що люди повинні бути совісні, добросовісні і самі кидати гроші", - кажуть сусіди.
За такими, як Михайло, майбутнє – каже маркетолог.
Бо він виховує новий тип покупця, який цінуватиме чужу роботу і зусилля.
"Бізнес на довірі дуже популярний в Європі.
Ми звикли до халяви, ми навіть коли звертаємося до родича і просимо зроби мені двері, але зроби мені дешевше, тобто ми не хочемо підтримати молодого підприємця, заплативши йому повну вартість", - пояснює Любов Мирошниченко.
У крамницях Михайла дешевше, ніж у звичайних магазинах, але головне – що це натуральне і вирощене з любов’ю.
Конкурентів у підприємця поки що немає.