Росія не повертає ОБСЄ уламки збитого на Донбасі безпілотника
Росія не повертає ОБСЄ уламки збитого на Донбасі безпілотника

Росія не повертає ОБСЄ уламки збитого на Донбасі безпілотника

Росія досі не повернула місії ОБСЄ уламки безпілотника (БПЛА) дальнього радіусу дії, який був збитий 27 жовтня поблизу кордону з РФ, як і не відреагувала на питання щодо фінансової компенсації за втрачений дрон.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

«До цього часу Російська Федерація ухиляється від своїх відповідальностей і не вжила кроки з повернення СММ уламків БПЛА дальнього радіусу дії Місії, який був збитий російськими збройними формуваннями 27 жовтня поблизу кордону з РФ.

Росія все ще не відповіла на питання стосовно фінансової компенсації за втрачений БПЛА дальнього радіусу дії», - заявив він.

Більше того, наголосив дипломат, російські збройні формування продовжують становити загрозу СММ та її обладнанню на окупованих територіях.

Зокрема, він нагадав, що 8 листопада БПЛА ОБСЄ зазнав вкрай серйозного глушіння біля населеного пункту Корсунь (ОРДО), що ледь не призвело до втрати контролю над дроном.

З огляду на цей інцидент з глушінням, Прокопчук також нагадав, що раніше СММ фіксувала різноманітні моделі сучасних російських військових систем зі встановлення радіоперешкод та радіоелектронної боротьби, зокрема, Р330 «Жытель», «Леер-3» РБ-341В, 1Л269 «Красуха-2», РБ-109A «Былина» , а також комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА «Репеллент- 1».

«Ці сучасні військові системи лише нещодавно були прийняті на озброєння збройних сил Російської Федерації і російська влада все не надала пояснення щодо присутності на окупованій частині Донбасу», - підкреслив він.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2018 року місія ОБСЄ втратила БПЛА дальнього радіуса в районі Нижньокринського (ОРДО) біля кордону з РФ після того, як дрон зафіксував зенітно-ракетний комплекс та слідкував за колоною з технікою.

40 країн поклали відповідальність на Росію за збитий дрон ОБСЄ.

Источник материала
Поделиться сюжетом