Непереносимість лактози: симптоми і поради лікаря
Непереносимість лактози: симптоми і поради лікаря

Непереносимість лактози: симптоми і поради лікаря

У світі близько 75% населення не може перетравлювати лактозу в тій чи іншій формі.

Часто люди вживають продукти чи напої й не розуміють причини дискомфорту.

Лактоза - природній цукор, який робить молоко і молочні продуктими солодкими.

Проблеми з її засвоєнням називають - лактазною недостатністю.

Буває вродженою або набутою, повідомляє Здоров'я 24.Виникає у людей, чий тонкий кишківник виробляє недостатню кількість ферменту під назвою "лактаза".

Він і бере участь у перетравленні лактози."Для українців частка виникнення захворювання становить близько 16%.

Переважно на цю патологію страждають жителі країн Азії, Африки - 90%, Південної Європи - 70% і Південної Америки.

В Австралії, країнах Північної Європи та Північної Америки вроджена лактазна недостатність реєструється з частотою від 5% до 17%.

В країнах Центральної Європи - 30%, Південної Європи - 70%.

У США захворюваність серед населення досягає 25%, але різниться, бо там багато етнічних групи", - говорить лікар-гастроентеролог Христина Квіт.

Захворювання поширене серед чоловіків та жінок.

Але у 44% жінок із гіполактазією під час вагітності здатність до перетравлювання лактози відновлюється.

Симптоми лактазної недостатності• здуття,.

• біль у животі або коліки,.

• бурчання в животі,.

• надмірне газоутворення,.

• рідкий стул або діарея,.

• нудота.

З'являються через півгодини, деколи у період до двох годин після вживання продукту з лактозою.

Для перевірки, можете на якийсь час виключити з раціону молоко та молочні продукти.

Якщо симптоми зникнуть, рекомендується відновити вживання цих продуктів у невеликих кількостях і простежити за реакцією організму.

Залежно від того, скільки лактази виробляють залози тонкого кишківника, патологія може проявлятися як в помірній, так і у важкій формі.

Тому одні люди з лактозною непереносимістю не можуть вживати жодних молочних продуктів, а інші в невеликих кількостях.

У них не погіршується від цього самопочуття і організм не сприймає лактозу як чужорідний продукт.

"У деяких випадках гіполактазія супроводжується різкою загальною слабкістю, пітливістю, тахікардією, ознобом, головним болем, запамороченням, болями в області серця", - каже гастроентеролог.

Залежно від ступеня є кілька груп пацієнтів, які страждають непереносимістю.- можуть вживати до 200 мл молока і повністю переносять продукти, що містять кисле молоко.

Таких є 5-12%.- не переносять молоко, але можуть їсти кефір, кисле молоко, ряжанку, йогурт.

На цю групу припадає 10-12% пацієнтів.- не переносять молоко й всі кисломолочні продукти.

Це основна група – 60-70%.- мають виражені прояви лактазної недостатності після прийому 2-4 г лактози.

Таких є 4-5%.Основним лікуванням для людей із абсолютною лактазною недостатністю, є повна відмова від вживання молока і молоковмісних продуктів.

Паралельно проходять терапію.

Люди з незначною гіполактазією можуть вживати невеликі кількості нежирного молока до 100-150 мл на добу.

У таких випадках молоко можна вживати не натщесерце, не більше 1-2 разів на тиждень.

Обмеження знімають при підвищенні витривалості організму до молочних продуктів.

Продукти, що містять велику кількість лактози, у тому числі й прихованої- молоко і молочні продукти.

- ковбасні вироби в упаковці, включаючи варений окіст.

- супи в пакетах.

- готові соуси.

- хлібобулочні вироби.

- горіхова паста.

- морозиво.

- панірувальні сухарі.

- торти й пироги.

- галушки.

- крокети з сиром.

- гамбургери й чізбургери.

- шинка.

- кетчуп, гірчиця, майонез.

- підсилювачі смаку.

- в'яжучий компонент для приготування соусів.

- підсолоджувачі в готових упакованих продуктах.

- згущене молоко.

- сипучі спеції, бульйони.

- шоколадні батончики, солодощі типу льодяників, шоколад (виняток становлять деякі сорти гіркого шоколаду).

- какао-порошок.

- харчові добавки.

- світлі соуси.

- пудинги, супи-пюре.

- пампушки і омлети.

- картопляне пюре.

- сахарин в таблетках.

Продукти, які взагалі не містять лактозу- фрукти, овочі.

- повидло.

- мед.

- кава і чай.

- рослинна олія.

- фруктові та овочеві соки.

- вермішель.

- соєве молоко і соєві напої.

- м'ясо, риба.

- куряче яйце.

- будь-який вид цукру, крім молочного (сорбіт, фруктоза).

- рідкий сахарин.

- картопля.

- бобові.

- зерно.

- сиропи.

- сіль.

- горіхи.

- алкогольні напої."Уважно прислухайтесь до свого організму.

Багато людей кажуть, що не люблять молока з дитинства.

Часто так лактазна недостатність.

Організм відштовхує від себе неприємні продукти і маскує це під "не смакування".

Насправді, пам'ятає, від чого йому було погано.

При перших симптомах – звертатись до лікаря, щоб пролікувати ймовірне запалення", - радить лікар.

Чи помічали ви, що протягом дня аромат ваших парфумів зникає? Існує версія, якщо аромат вам дуже підходить, то з часом ви не відчуваєте його на собі.

Але коли його не чуєте ні ви, ні оточуючі, то починається легка паніка.

Куди ж варто наносити парфуми?.

Источник материала
Поделиться сюжетом