У світі близько 75% населення не може перетравлювати лактозу в тій чи іншій формі.
Часто люди вживають продукти чи напої й не розуміють причини дискомфорту.
Лактоза - природній цукор, який робить молоко і молочні продуктими солодкими.
Проблеми з її засвоєнням називають - лактазною недостатністю.
Буває вродженою або набутою, повідомляє Здоров'я 24.Виникає у людей, чий тонкий кишківник виробляє недостатню кількість ферменту під назвою "лактаза".
Він і бере участь у перетравленні лактози."Для українців частка виникнення захворювання становить близько 16%.
Переважно на цю патологію страждають жителі країн Азії, Африки - 90%, Південної Європи - 70% і Південної Америки.
В Австралії, країнах Північної Європи та Північної Америки вроджена лактазна недостатність реєструється з частотою від 5% до 17%.
В країнах Центральної Європи - 30%, Південної Європи - 70%.
У США захворюваність серед населення досягає 25%, але різниться, бо там багато етнічних групи", - говорить лікар-гастроентеролог Христина Квіт.
Захворювання поширене серед чоловіків та жінок.
Але у 44% жінок із гіполактазією під час вагітності здатність до перетравлювання лактози відновлюється.
Симптоми лактазної недостатності• здуття,.
• біль у животі або коліки,.
• бурчання в животі,.
• надмірне газоутворення,.
• рідкий стул або діарея,.
• нудота.
З'являються через півгодини, деколи у період до двох годин після вживання продукту з лактозою.
Для перевірки, можете на якийсь час виключити з раціону молоко та молочні продукти.
Якщо симптоми зникнуть, рекомендується відновити вживання цих продуктів у невеликих кількостях і простежити за реакцією організму.
Залежно від того, скільки лактази виробляють залози тонкого кишківника, патологія може проявлятися як в помірній, так і у важкій формі.
Тому одні люди з лактозною непереносимістю не можуть вживати жодних молочних продуктів, а інші в невеликих кількостях.
У них не погіршується від цього самопочуття і організм не сприймає лактозу як чужорідний продукт.
"У деяких випадках гіполактазія супроводжується різкою загальною слабкістю, пітливістю, тахікардією, ознобом, головним болем, запамороченням, болями в області серця", - каже гастроентеролог.
Залежно від ступеня є кілька груп пацієнтів, які страждають непереносимістю.- можуть вживати до 200 мл молока і повністю переносять продукти, що містять кисле молоко.
Таких є 5-12%.- не переносять молоко, але можуть їсти кефір, кисле молоко, ряжанку, йогурт.
На цю групу припадає 10-12% пацієнтів.- не переносять молоко й всі кисломолочні продукти.
Це основна група – 60-70%.- мають виражені прояви лактазної недостатності після прийому 2-4 г лактози.
Таких є 4-5%.Основним лікуванням для людей із абсолютною лактазною недостатністю, є повна відмова від вживання молока і молоковмісних продуктів.
Паралельно проходять терапію.
Люди з незначною гіполактазією можуть вживати невеликі кількості нежирного молока до 100-150 мл на добу.
У таких випадках молоко можна вживати не натщесерце, не більше 1-2 разів на тиждень.
Обмеження знімають при підвищенні витривалості організму до молочних продуктів.
Продукти, що містять велику кількість лактози, у тому числі й прихованої- молоко і молочні продукти.
- ковбасні вироби в упаковці, включаючи варений окіст.
- супи в пакетах.
- готові соуси.
- хлібобулочні вироби.
- горіхова паста.
- морозиво.
- панірувальні сухарі.
- торти й пироги.
- галушки.
- крокети з сиром.
- гамбургери й чізбургери.
- шинка.
- кетчуп, гірчиця, майонез.
- підсилювачі смаку.
- в'яжучий компонент для приготування соусів.
- підсолоджувачі в готових упакованих продуктах.
- згущене молоко.
- сипучі спеції, бульйони.
- шоколадні батончики, солодощі типу льодяників, шоколад (виняток становлять деякі сорти гіркого шоколаду).
- какао-порошок.
- харчові добавки.
- світлі соуси.
- пудинги, супи-пюре.
- пампушки і омлети.
- картопляне пюре.
- сахарин в таблетках.
Продукти, які взагалі не містять лактозу- фрукти, овочі.
- повидло.
- мед.
- кава і чай.
- рослинна олія.
- фруктові та овочеві соки.
- вермішель.
- соєве молоко і соєві напої.
- м'ясо, риба.
- куряче яйце.
- будь-який вид цукру, крім молочного (сорбіт, фруктоза).
- рідкий сахарин.
- картопля.
- бобові.
- зерно.
- сиропи.
- сіль.
- горіхи.
- алкогольні напої."Уважно прислухайтесь до свого організму.
Багато людей кажуть, що не люблять молока з дитинства.
Часто так лактазна недостатність.
Організм відштовхує від себе неприємні продукти і маскує це під "не смакування".
Насправді, пам'ятає, від чого йому було погано.
При перших симптомах – звертатись до лікаря, щоб пролікувати ймовірне запалення", - радить лікар.
Чи помічали ви, що протягом дня аромат ваших парфумів зникає? Існує версія, якщо аромат вам дуже підходить, то з часом ви не відчуваєте його на собі.
Але коли його не чуєте ні ви, ні оточуючі, то починається легка паніка.
Куди ж варто наносити парфуми?.