На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови
На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови

На ICTV, НТН і «Україні» Нацрада виявила 77% української мови

Чергова хвиля моніторингу відбувалася з жовтня 2018 року по лютий 2019 року.

Нацрада відстежувала ефір 27 загальнонаціональних, 26 супутникових і 138 регіональних і місцевих телеканалів.

Проаналізований обсяг ефіру кожного з каналів – 105 годин, загалом Нацрада промоніторила 20 тис.

30 годин ефіру.

Це не остаточні дані моніторингу – остаточний результат по 400 телеканалах за шість місяців Нацрада планує представити в липні 2019 року.

Чинні вимоги законодавства: не менше 75% української мови в ефірі загальнонаціональних, супутникових і регіональних телеканалів, не менше 60% - в ефірі місцевих.

Частка української мови в програмах новин – не менше 75%.

Квоти мають виконуватися із 7:00 до 22:00.

Згідно з методологічними рекомендаціями Нацради, мова програми визначається за мовою ведучих, у програмах без ведучих ідентифікатором є мова учасників програми.

За даними моніторингу, середня частка української мови на загальнонаціональних телеканалах становить 95%, на супутникових – 92%, на регіональних – 97%, на місцевих – 95%.

Частка української мови в програмах новин на загальнонаціональних і супутникових каналах становить 100%, на регіональних і місцевих – 99%.

100% української мови Нацрада зафіксувала в ефірі семи загальнонаціональних телеканалів «UA: Перший», «Еспресо», «Рада», М1, «Піксель», «Мега» та «Ескулап», а також в ефірі дев’яти супутникових телеканалів «Футбол 1», «Футбол 2», Music Box UA, Bolt тощо.

Серед загальнонаціональних каналів найменшу кількість української мови Нацрада виявила в ефірі телеканалів ICTV, НТН і «Україна» – 77% (але це більше передбаченої законом квоти 75%).

Серед супутникових каналів найменше української мови на телеканалі «Возрождение» – 34%, що є порушенням закону (але телеканал обіцяв виправити порушення, повідомив Юрій Артеменко).

Найкращу динаміку серед загальнонаціональних мовників, за даними Нацради, порівняно з попередньою хвилею дослідження, продемонстрували телеканали «Інтер» (+43 відсоткових пункти), «Індиго» (+55 в.

п.), «Ескулап» (+51 в.

Серед супутникових – «Дача» (+77 в.

п.), «Трофей» (+70 в.

За даними моніторингу, в шести областях частка української мови в ефірі регіональних і місцевих телеканалів становить 100%: Волинська, Рівненська, Черкаська, Чернігівська, Вінницька, Івано-Франківська.

Найнижчі показники – в Одеській (83%) і Луганській областях (89%), але вони значно перевищують встановлені законом квоти.

У 20 областях програми новин на регіональних і місцевих каналах виходять 100% українською мовою.

Найбільше зросла частка української мови в ефірі місцевих телеканалів Одеської області – на 24 відсоткових пункти.

За порушення мовних квот на телебаченні Нацрада застосовує санкції – штрафує телеканали на 5% ліцензійного збору.

За останні чотири місяці Нацрада оштрафувала сім телеканалів на загальну суму 117 тис.

грн: шість супутникових (Bolt, «Дача», «Епоха», «Возрждение», «Наука» і «Терра») та один місцевий СТС із Сумської області.

«Головне не тільки цифри, за цифрами криється інше, – наголосив Юрій Артеменко.

– Ми починаємо жити в українськомовному оточенні та середовищі, відповідно, починаємо краще знати мову, більше цінувати Україну і пишатися країною».

Источник материала
Поделиться сюжетом