Киев в международных рейтингах
Киев в международных рейтингах

Киев в международных рейтингах

Київ на початку року подав заявки на участь у впливових міжнародних інвестиційних рейтингах.

Для цього КМДА направила заявки про включення Києва до переліку інвестиційно привабливих міст.

Як передає Стопкор, йдеться про рейтинг CEE Investment Report – щорічний звіт, створений представниками міжнародних консалтингових компаній PwC, CBRE, Dentons та Skanska Group – провідною світовою групою проектного розвитку та будівництва та Global Cities Report – показує оцінку ділової активності у містах.

Його створили понад 10 років тому провідні науковці та бізнес-консультанти.

Високі позиції у цих рейтингах сприяють інвестиційній привабливості міста.

На розвиток міста впливає і якість життя місцевого населення, яке виступає інвестором, споживачем та виробником того, що продукує місто.

Так у рейтингу найкомфортніших міст для проживання за 2018 р.

Global Liveability Index 2018, Київ у списку посів 118-те місце, набравши 56,6 бала зі 100 можливих.

Київ виявився лідером серед міст, які погіршили свою позицію.

За п’ять років показник комфортності життя в столиці України впав на 12,6%.

Рейтинг складається на основі декількох показників, серед яких рівень охорони здоров’я, культурний розвиток, чистота навколишнього середовища, освіта та рівень розвитку інфраструктури.

На першому місці в списку розташувалася столиця Австрії Відень, на другому – австралійський Мельбурн, третє місце посіло японське місто Осака.

Замикають першу п’ятірку Калгарі (Канада) та австралійський Сідней.

Замикає список сирійський Дамаск, який посів 140-ве місце.

Крім Дамаска, до списку антирекордсменів потрапили Дакка (Бангладеш), Лаос (Нігерія) та Карачі (Пакистан).

Проте, у рейтингу найдорожчих міст світу Worldwide Cost of Living за 2018 р.

Київ піднявся на 14 позицій в списку й опинився на 4 місці за темпами подорожчання серед 133 мегаполісів.

Оцінку дорожнечі проживання в 133 містах світу аналітики Economist Intelligence Unit (EIU) проводять двічі на рік.

Щоразу фахівці збирають і оцінюють вартість 160 видів різних товарів і послуг.

Наприклад, у розрахунок беруть цінники на воду, їжу, одяг, транспорт, оренду квартир і навіть розваги.

Про невикористаний потенціал Києва, говорять результати конкурсу видання Foreign Direct Investment Magazine «Європейські міста і регіони майбутнього за 2018/2019» де Київ увійшов у трійку лідерів у номінації «Найкращі європейські міста майбутнього з точки зору рентабельності» та опинився у десятці найкращих європейських міст.

НЕ НАВЕЛИ МОСТИ.

Останнім гучним будівельним скандалом за участі очільника столиці Віталія Кличка є ще один недобудований міст, який повинен з’єднати Володимирську гірку з аркою Дружби народів.

Його називають найгучнішим будівельним проект адміністрації Віталія Кличка.

Проте, це будівництво викликало не стільки невдоволення киян, скільки невдоволення Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Адже міст будується на території, що належить до об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Якщо Київ та ЮНЕСКО не знайдуть спільних точок дотику, то договір про співпрацю може бути розірваним, вважають експерти.

Чи потрібні такі зміни Києву, де і так постійно забудовується історичний центр міста???.

І це все на фоні того, що не можуть добудувати Шулявський міст, втрачено Рибальський міст, постійні затори через ремонт мосту Метро.

БУДІВЕЛЬНА КОРУПЦІЯ.

За словами учасників будівельного ринку, Віталій Кличко в ручному режимі управляє системою видачі дозвільної документації на будівництво.

Про це свідчать чисельні розслідування журналістів, де підтверджуються брудні схеми Кличка І його оточення – найбільших забудовників столиці.

Найяскравішим прикладом є реконструкція шулявського мосту.

Вартість даного проекту експерти оцінили у 600 мільйонів гривень, але відкрито визнали, що фінальна ціна проекту може сягати півтора мільярда гривень.

Подібний проект – можливість заробити столичним забудовникам, але не всім, право ремонтувати Шулявський міст за відчутну для бюджету Києва суму фірма-переможець отримала у тендері, коли одні компанії не були допущені до аукціону через формальні перепони, а інші – серед яких компанія із фіктивними документами, – вийшли у фінал.

І обидві виявились тісно пов’язаними з другом мера Столиці Максимом Микитасем, другом мера Віталія Кличка та відомим столичним забудовником Максимом Микитасем.

Експерти будівельного ринку стверджують, що відкати у будівельній сфері досягають 5% від вартості будівництва тих чи інших інфраструктурних проектів.

Крім того, у Києві одночасно діють два генеральні плани розвитку, що призводить до певної невизначеності й дозволяє КМДА маніпулюючи фактами, підлаштовувати ситуацію в будівельній сфері під свої меркантильні інтереси.

Також, вже згадане нами будівництво пішохідного мосту від Володимирської гірки до арки Дружби народів не оминув дивний збіг обставин, коли у 2018 році був проведений тендер, який виграло ТОВ «Спецавто-Буд».

Компанія, що має статутний капітал 7 тис.

гривень та буде здійснювати будівництво вартістю 255,5 млн гривень.

При тому, що основною сферою діяльності компанії є здача в оренду будівельної техніки.

Любов Віталія Кличка до будівництва мостів дуже дивна, чи не захоче він «спалити мости» з Києвом після своєї відставки?.

БУДІВЕЛЬНИЙ КОНФЛІКТ НА СТОЛИЧНИХ ОСОКОРКАХ.

Ситуація з корупцією навколо мостів не єдина.

Будівництво Ж/М «Патріотика на озерах», що зводиться за інвестиції громадян через банк «Аркада» – яскраве цьому підтвердження.

Тому інвестори були змушені 12.04.2019 провести мирну акцію протесту під стінами Верховної Ради, щоб Андрій Парубій та депутати парламенту взяли це питання під особистий контроль.

На захист прав майбутніх жителів Ж/М «Патріотика на озерах» стали експерти та громадські активісти.

Владислав Дзівідзінський, челен українського інституту аналізу та менеджменту політики, заявив: «Люди вийшли на акцію протесту, бо їх реальні поточні проблеми замовчуються, а київська влада нерідко реалізує власні інтереси, ігноруючи запити населення».

Також Віктор Галасюк, Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Верховної Ради України, підкресли, що : «Це удар по інвестклімату держави в цілому»,— і звернувся до Володимира Гройсамана та Арсена Авакова з закликами взяти під особистий контроль та зайнятися розслідуваннями очевидного зловживання міської адміністрації.

Відео звернення Віктора Галасюка до Володимира Гройсама можна побачити на його сторінці у Фейсбук.

Також на захист інвесторів став Юрій Гавриличко, журналіст-аналітик, експерт фонду ГО «Фонд загальної безпеки».

Така підтримка парламентарів та активістів говорить про те, що людям не байдужа доля 500 сімей, які можуть залишитися без проінвестованого житла та про те, що корупція місцевої влади набридла жителям Києва.

Вага фактів більша за слова мера Києва.

Міською адміністрацією Києва протягом року здійснюється тиск на різних рівнях на забудовника «Патріотики на озерах» та його фінансового партнера банк «АРКАДА».

Попри Ухвалу Господарського суду від 25.05.2018р.

у справі № 910/2902/18, якою встановлено заборону вчиняти будь-які дії щодо розірвання договорів оренди, за особистою вказівкою Віталія Кличка 31.01.2019р.

на пленарному засіданні Київської міської ради було прийняте рішення №3/6659 про розірвання договорів оренди земельних ділянок у Дарницькому районі м.

Києва, укладених між Київрадою та товариством «КОНТАКТБУДСЕРВІС» — забудовником Ж/М «Патріотика на озерах».

Аби зупинити це будівництво, керівництво столиці йде навіть на порушення закону.

Маючи всю повноту влади в Києві, Кличко дозволяє собі давати вказівки та доручення підконтрольним структурам і службам задля досягнення потрібного особисто йому результату.

Нещодавно за ініціативою мера, Дарницькою районною державною адміністрацією, Департаментом міського благоустрою, Департаментом будівництва та житлового забезпечення виконавчих органів Київради, у вандальний спосіб було здійснено демонтаж збудованого шляхопроводу, що пролягав над центральним колектором.

Стихійний демонтаж ледь не призвела до екологічної катастрофи.

Приводом стала лише інформація керівника ПрАТ «КИЇВВОДОКАНАЛ» про нібито наявну загрозу для стратегічно важливої каналізаційної труби.

Хоча жодних експертиз з цього приводу не проводилося.

А от сама мостова переправа пройшла низку експертиз узгоджень та відповідного проектування, з розрахунку аби захистити міський колектор і могла б ще десятки років слугувати киянам.

Забудовник спроектував цей міст так аби спочатку він забезпечував доступ до будмайданчика, а пізніше міг би стати частиною транспортної розв’язки в районі вулиць колекторної та п.

Основною метою керівництва Києва було не допустити техніку на будівельний майданчик.

Вся абсурдність ситуації в тому, що нинішній мер не побудував і не відремонтував ще жодного моста, але один уже умудрився зруйнувати.

І це при тому, що на момент здійснення цього вандалізму була чинною ухвала господарського суду від 08.02.2019р.

У справі № 910/1424/19, якою встановлено заборону будь-кому чинити перешкоди чи здійснювати демонтаж тимчасових під’їзних доріг та споруд, влаштованих для забезпечення заїзду на земельні ділянки будівельної техніки ТОВ «КОНТАКТБУДСЕРВІС».

Громадські рухи друзів мера.

Особливо цинічним є те, що у своїх меркантильних справах мер міста використовує, крім адміністративного ресурсу, ще і громадський рух, тим самим, дискредитуючи його.

На прикладі конфлікту навколо будівництва ЖМ «Патріотика на озерах» чітко простежується, що ГО «Екопарк Осокорки»- це група із 10-15 осіб, яка є частиною рейдерської схеми.

Вони є постійними фігурантами всіх скандальних епізодів, і саме їхні вимоги не лише чують в КМДА, а й безапеляційно виконують.

Чомусь дивним чином так співпали пропозиції громадськості й керівництва Києва.

Але при цьому інтереси киян, що вклали кошти в будівництво власного житла повністю ігноруються.

Ба більше, майже кожна ініціатива підконтрольних псевдо активістів повторюється мером і знаходить підтвердження у владних кабінетах Києва.

Так, у протистоянні за земельні ділянки, на засіданні Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики 3 квітня 2019 року була підтримана ініціатива щодо створення парку відпочинку «Екопарк Осокорки».

І це на території, що призначена для житлової забудови згідно з генеральним планом розвитку міста.

Цим відкрилася справжня мета цього будівельного протистояння: очільники столиці вирішили створити умови для особистого прибутку, побудувавши комерційний проект парку дозвілля з атракціонами, забравши у людей мрію жити у власній квартирі.

Також раніше псевдоактивісти ГО «Екопарк Осокорки» під виглядом акції захисту екології влаштовували погроми, руйнували огорожу будівельного майданчика, знищували майно та палили техніку забудовника і жорстоко били охоронців та будівельників, які стали їм на заваді.

Численні звернення забудовника до поліції із заявами про злочини активістів ГО «Екопарк Осокорки» не дали жодних результатів, кримінальні справи не порушуються, а вже порушені – фактично не розслідуються, жодної так і не передано до суду.

Раніше Окружний адміністративний суд м.

Києва 07.11.2018 року підтвердив законність будівництва шляхом винесення рішення у справі №826/1975/18, в якому докладно описав, що будь-які права ГО «Екопарк Осокорки» не порушуються внаслідок будівництва Ж/М «Патріотика на озерах», оскільки жодних рішень щодо створення на цій території ландшафтного заказника місцевою владою не приймалося.

Тобто керівництво столиці, плануючи цю рейдерську операцію, забулися потурбуватися аби створити правове підґрунтя для своїх планів.

А тепер діють в обхід закону, сподіваючись, що все їм зійде з рук.

Навіть при побіжному аналізі ситуації стає зрозуміло, що ніякого екопарку з тваринами, рослинами й птахами за який нібито так борються псевдоактивісти там і не планувалось керівництвом Києва.

Це були звичайні рейдерські атаки за ласий шматок землі, де друзі мера хочуть побудувати парк розваг (атракціони, алкоголь, сміття, зони для швартування дорогих плавзасобів, парковок авто, казино, кемпінги тощо).

І це все, потрібно зауважити, в спокійному спальному районі Києва, де інвестори мріяли отримати житло в чудовому куточку природи, де й жити було б комфортно і відпочити в задоволення, зокрема біля озера Небреж.

А будівництво шкіл, садочків, стадіонів, медичного центру та інших інфраструктурних проектів, що запроектував тут забудовник ЖМ «Патріотика на озерах», дозволять майбутнім мешканцям отримати повний набір послуг.

Не всі забудовники у змові з Кличком.

Ж/М «Патріотика на озерах» відноситься до проектів Банку «АРКАДА» — одного з найбільших забудовників Києва, якому в минулому році виповнилося 25 років та який може похизуватися наступними досягненнями: переможцем номінації «Народний банк-2000».

член Міжнародного союзу фінансування житлового будівництва (IUHF).

У 2017 році Банк «Аркада» вдруге став переможцем Всеукраїнської премії IBuild Ukraine та отримав нагороду в номінації «Фінансовий партнер будівельного ринку».

Источник материала
Поделиться сюжетом