На вітровій турбіні в Іспанії встановили гнучкі сонячні панелі
На вітровій турбіні в Іспанії встановили гнучкі сонячні панелі

На вітровій турбіні в Іспанії встановили гнучкі сонячні панелі

Компанія Acciona встановила на вежі однієї зі своїх турбін на вітроелектростанції Brena (Іспанія) гнучкі фотоелектричні модулі.

120 таких модулів зможуть забезпечувати роботу допоміжних систем вітрогенератора, пише Renews.

Ініціатива дозволить провести польові випробування альтернативного типу гнучких фотоелементів, в основі яких – органічні компоненти, а не силіконові модулі або тонкоплівкова технологія.

Також планують вивчити показники продуктивності органічних панелей в реальних умовах, а також оцінити можливості їх застосування для підвищення енергоефективності вітрових турбін.

Органічні фотоелектричні елементи можуть повністю або частково покривати попит на енергію, необхідну для підтримки роботи вітрогенератора, використовуючи для цього сонячне випромінювання.

Вірогідно, що в подальшому вони зможуть подавати електрику в систему й тоді, коли сонце не світить.

Це стане можливим завдяки акумуляторним системам зберігання енергії.

Гнучкі сонячні панелі від німецької компанії Heliatek розташували на восьми різних рівнях.

Їхня сукупна потужність становить 9,36 к.

Вт, а товщина – всього 1 мм.

Хоча органічні модулі мають більш низьку віддачу в порівнянні з панелями на силіконовій основі, при їх виробництві використовуються вуглецеві матеріали, завдяки чому вони відрізняються підвищеною структурної гнучкістю, що дозволять адаптуватися до різних поверхонь.

Крім того, вони мають низку додаткових переваг, зокрема нижчі витрати на технічне обслуговування, менші енерговитрати в процесі виготовлення, легкість при транспортуванні, а головне, можливість повної переробки всіх компонентів.

Источник материала
Поделиться сюжетом