Лідери ЄС оголосять про невизнання паспортів РФ для українців - ЗМІ
Лідери ЄС оголосять про невизнання паспортів РФ для українців - ЗМІ

Лідери ЄС оголосять про невизнання паспортів РФ для українців - ЗМІ

Лідери Європейського Союзу на саміті 20-21 червня запланували ухвалити рішення про невизнання паспортів, які Росія незаконно видає громадянам України.

За його словами, у проекті рішення за підсумками саміту буде чимало згадок про Росію.

Зокрема, лідери ЄС заявлять про невизнання "паспортизації" РФ українців та закличуть до відновлення переговорних зусиль з метою реалізації Мінських угод.

Quite a lot about #Russia in the draft #EUCO conclusions.

A call to release the 24 sailors captured near the #Kerch.

Strait, non-recognition of illegally issued Russian passports & a call for the resumption of negotiation efforts for Minsk agreements.

#Ukraine #Crimea.

— Rikard Jozwiak (@Rikard.

Jozwiak) 13 червня 2019 р.

Крім того, глави урядів ЄС закличуть Кремль звільнити полонених українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки.

"Встановити, що особи, які постійно проживають на території окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявою про приймання в громадянство Росії у спрощеному порядку", - йдеться в указі Путіна.

Заяву про отримання громадянства РФ мають розглядати впродовж трьох місяців після подачі документів.

У зв’язку з цим указом Україна звернулася до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Екс-президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій у зв'язку з указом президента РФ Владіміра Путіна.

Крім того глава держави доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що указом про спрощену процедуру надання російського громадянства жителям так званих "Донецької та Луганської народних республік" призеднт Росії Владімір Путін впроваджує в Україні методи, застосовані в грузинських Абхазії і Південній Осетії.

Водночас глава МЗС України Павло Клімкін назвав указ президента Росії Владіміра Путіна продовженням агресії і втручанням у внутрішні справи України.

Источник материала
Поделиться сюжетом