Конституційний суд визнав створення НКРЕКП неконституційним
Конституційний суд визнав створення НКРЕКП неконституційним

Конституційний суд визнав створення НКРЕКП неконституційним

Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг".

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КСУ вирішив, що НКРЕКП була створена неконституційним способом, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції України, передає Зеркало неділі.

НКРЕКП утворив колишній президент України Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 року № 694.

Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", яким було передбачено, що НКРЭКУ є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

КС визнав, що президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень утворивши НКРЭКУ, оскільки Конституція не дає главі держави права утворювати такі органи.

Так само Конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЭКУ.

Крім того, Конституційний суд вирішив, що визначений законом статус НКРЭКУ не відповідає Конституції.

За своїми функціями, завдань і повноважень НКРЭКУ по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції закон повинен був визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЭКУ в систему органів виконавчої влади і управління її роботою Кабінетом Міністрів.

КС з цього питання висловлював свою позицію ще у 2000 році у справі щодо конституційності Закону "Про природні монополії".

Свого часу НКРЕКП звинувачували у прийнятті рішень в інтересах президента Петра Порошенка, його оточення і певних олігархічних груп, зокрема мова йде про введення формули "Роттердам+" (затверджена НКРЭКУ у березні 2016 року), яка призвела до підвищення тарифів для населення і промисловості.

Примітним є те, що справа про неконституційність Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг" перебувала на розгляді КС з 2017 року.

Протягом 2018-2019 рр., коли головою КС був Станіслав Шевчук, розгляд цієї справи було фактично заблоковано.

13 березня 2019 року ряд суддів КС відкрито звинуватили тодішнього главу КС Шевчука в маніпулюванні розглядом цієї справи.

14 травня Конституційний суд звільнив Станіслава Шевчука з посади судді за грубі і систематичні порушення Конституції і законів, що є несумісним зі статусом судді КС і виявило його невідповідність займаній посаді.

Источник материала
Поделиться сюжетом