КСУ визнав незаконним створення НКРЕКП, - ЗМІ
КСУ визнав незаконним створення НКРЕКП, - ЗМІ

КСУ визнав незаконним створення НКРЕКП, - ЗМІ

Конституційний суд України визнав неконституційним створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Як повідомляється, у справі, яка розглядалась за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус та спосіб формування не відповідають Конституції.

КС зазначив, що утворивши НКРЕКП своїм указом, президент екс-Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи.

Так само Конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКП.

Наголошується, що Конституційний суд також вирішив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції.

22 вересня 2016 року Верховна Рада прийняла закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", яким було передбачено, що НКРЭКУ є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

діяльність НКРЭКУ в період президентства Порошенко була пов'язана з багатьма скандалами.

Її звинувачували у прийнятті рішень в інтересах тодішнього президента, його оточення і певних олігархічних груп, зокрема мова йде про введення формули "Роттердам+" (затверджена НКРЭКУ в березні 2016 р.), яка дозволяла "викачувати" кошти з держбюджету і призвела до підвищення тарифів для населення і промисловості.

Справа про неконституційність закону про НКРЭКУ перебувало на розгляді КС з 2017 року.

Протягом 2018-2019 роках, коли головою КС був Станіслав Шевчук, розгляд цієї справи було фактично заблоковано.

Багато хто вважали, що таким чином КС підіграє президентові Порошенко.

Ряд суддів КС відкрито звинуватили тодішнього главу КС Шевчука у маніпулюванні розглядом цієї справи.

14 травня Конституційний суд уволил Шевчука з посади судді КС за грубі і систематичні порушення Конституції і законів.

За даними Bihus.

Info однією з можливих причин звільнення Шевчука могло стати вплив на дії голови суду його рідного брата Рулава Одда (раніше носив ім'я Денис Шевчук).

Як стверджують джерела видання, Одд системно приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу, впливав на кадрову політику, а голова суду для нього знімав держдачу.

25 квітня на сайті Конституційного суду оприлюднили заяву зборів суддів КС про неможливість зриву інавгурації.

Серед іншого, в документі нагадали, що згідно Конституції приведення президента до присяги здійснює голова КСУ, але стаття не вказує конкретну особу, яку повинен виконати процедуру приведення президента до присяги, а лише визначає посадова особа, яка проводить цю процедуру.

Станіслав Шевчук був призначений Верховною Радою суддею Конституційного Суду в березні 2014 року, а в лютому 2018 року очолив КСУ.

Источник материала
Поделиться сюжетом