19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
КСУ просять визнати мовний закон неконституційним
КСУ просять визнати мовний закон неконституційним

КСУ просять визнати мовний закон неконституційним

До Конституційного Суду України надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Позивачі просять суд визнати даний закон таким, який не відповідає Конституції та розглянути дане провадження у місячний срок.

"Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що положеннями низки статей закону №2704-VIII порушуються права громадян на використання рідної мови, обмежується доступ громадян, наприклад, до культурної продукції рідною мовою, створюється атмосфера нетерпимості до мовного різноманіття, історично притаманного єдиному багатонаціональному народу України, не врегульовується порядок застосування мов національних меншин в Україні…" – йдеться в поданні.

Згідно із документом, уповноваженими авторів подання є депутат від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков і співголова фракції "Опозиційний блок" у парламенті Вадим Новинський.

З текстом конституційного подання можна ознайомитися тут.

Згідно з цим законом, єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська.

Цей статус передбачає обов'язкове використання української мови по всій країні в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійних обрядів.

15 травня на той час президент України Петро Порошенко підписав закон про функціонування української мови як державної.

Наступного дня закон був опублікований в офіційній пресі.

Источник материала
Поделиться сюжетом