Субсидії на вугільну енергетику в Україні вищі, ніж виплати на підтримку відновлюваних джерел
Субсидії на вугільну енергетику в Україні вищі, ніж виплати на підтримку відновлюваних джерел

Субсидії на вугільну енергетику в Україні вищі, ніж виплати на підтримку відновлюваних джерел

Розмір прихованих та прямих субсидій на вугільну енергетику в Україні набагато вищий, ніж виплати на підтримку розвитку відновлюваної енергетики.

Українська асоціація відновлюваної енергетики наводить результати дослідження European Energy Community про субсидіювання електричної енергії, виробленої з вугілля.

Згідно з дослідженням, вугілля є другим найважливішим джерелом енергії для виробництва електроенергії в Україні, поряд з ядерною енергетикою.

Генерація електроенергії з вугілля становить 47,44% від загальної встановленої потужності країни, однак деякі вугільні електростанції не експлуатуються цілий рік або використовують інше паливо.

Теплові електростанції постачаються вугіллям з приватних шахт, з імпорту та державних вугільних шахт.

За даними Секретаріату Кабінету Міністрів України, існують 102 державні вугільні шахти, але більшість з них розташовані на території, яка не контролюється урядом через військові дії на Сході України.

Лише 33 державні вугільні шахти контролюються урядом, і лише чотири з них є прибутковими.

Субсидії на виробництво електроенергії з вугілля надаються у вигляді прямих бюджетних трансфертів, відсутності стягнення податкових заборгованостей, звільнення від ПДВ та у вигляді інвестиційної підтримки.

Що стосується фіскальної підтримки, то державні шахти отримують прямі субсидії з бюджету України на заробітну плату шахтарів, витрати і суттєву модернізацію та підвищення рівня захисту в шахтах.

У 2017 році Уряд України прийняв Енергетичну стратегію України до 2035 року, яка передбачає реструктуризацію вугільного сектора шляхом закриття збиткових шахт, приватизації та створення вугільних ринків, які будуть завершені до кінця 2020 року.

Для наступного планування передбачалася гармонізація роботи теплових електростанцій з екологічними стандартами для продовження терміну їх корисного використання.

Також планувалося побудувати замінники потужності для виробництва електроенергії вугілля.

Приватизація державної вугільної шахти «Краснолиманська», а також єдиної державної компанії «Центренерго» для виробництва електроенергії з вугілля було оголошено у 2018 році.

У 2018 році Уряд України видав 35,15 млн євро державних гарантій на реалізацію інвестиційних проектів у п'яти державних шахтах.

І хоча український уряд доклав значних зусиль для зменшення субсидій на виробництво електроенергії з російського вугілля, такі заходи, як продовження звільнення від ПДВ для операцій з постачання вугілля до 2022 року і видача нових державних гарантій для кредитів державним вугільним шахтам свідчить про те, що політика, пов'язана з субсидіями, як і раніше, відіграватиме значну роль у майбутньому.

Источник материала
Поделиться сюжетом