У ЦВК відбувся семінар з розпорядниками рахунків виборчих фондів політпартій
У ЦВК відбувся семінар з розпорядниками рахунків виборчих фондів політпартій

У ЦВК відбувся семінар з розпорядниками рахунків виборчих фондів політпартій

3 липня у Центральній виборчій комісії відбувся навчальний семінар з розпорядниками рахунків виборчих фондів політичних партій, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Захід був організований вже вдруге спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції.

А його мета полягала в забезпеченні однакового застосування Закону України "Про вибори народних депутатів України" в частині формування, обліку та використання виборчих фондів політичних партій на нинішніх виборах.

Звертаючись до учасників семінару, член Комісії Тетяна Юзькова, зокрема, зазначила, що однією із складових частин виборчої кампанії політичної партії, кандидати в народні депутати України від якої зареєстровані в ЗБВО, є здійснення нею передвиборної агітації.

Фінансування останньої здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів народних депутатів України, та коштів виборчих фондів відповідних партій.

При цьому фінансування за рахунок коштів Держбюджету забезпечується ЦВК та визначеними Комісією окружними виборчими комісіями.

Для фінансування ж саме політичною партією заходів передвиборної агітації вона зобов'язана утворити свій виборчий фонд.

Окрім того, Тетяна Юзькова звернула увагу присутніх на те, що важливе значення у реалізації реформи політичного фінансування має розширення кола органів контролю за вказаними виборчими фондами.

Так, починаючи з нинішнього року, окрім Комісії та банків, у яких відкрито рахунки виборчих фондів, контроль за дотриманням вимог законів щодо фінансування передвиборної агітації партій здійснюється й НАЗК.

В контексті цього вона подякувала Нацагентству з питань запобігання корупції за плідну співпрацю з означених вище питань та оперативне реагування на будь-які виклики, що виникають під час нинішньої виборчої кампанії.

На ефективності спільної роботи з ЦВК під час минулої президентської виборчої кампанії наголосила і член НАЗК Наталія Корчак.

Та додала, що предметом компетенції НАЗК є контроль фінансування політичними партіями та відповідними кандидатами в народні депутати України власних заходів передвиборної агітації, тобто контроль за формуванням виборчих фондів вказаних суб'єктів.

Разом з тим, контроль за використанням коштів відповідних виборчих фондів не належить до повноважень Нацагентства.

Також вона зазначила, що якщо під час виборів Президента України фінансові звіти про надходження та використання виборчих фондів затверджувалися одночасно ЦВК та НАЗК, то тепер аналіз звітів здійснюватиме лише Комісія.

Нацагентство своєю чергою надаватиме ЦВК інформацію стосовно дотримання вимог Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо фінансування передвиборної агітації партій.

Завідувач відділу контролю за використанням коштів Секретаріату Комісії Наталія Вадімова, розповідаючи учасникам навчального семінару про основні аспекти функціонування виборчого фонду політичної партії, закликала розпорядників рахунків таких фондів максимально сконцентрувати свою роботу, враховуючи швидкоплинність нинішнього виборчого процесу.

"Необхідно організувати роботу таким чином, щоб не допустити жодних порушень закону.

Тобто сформувати виборчі фонди, використати їх кошти та подати відповідні звіти вчасно і згідно з чинним законодавством", – наголосила Наталія Вадімова.

Протягом заходу його учасники ознайомилися з питаннями формування виборчого фонду політичної партії та контролю за відповідними виборчими фондами.

Окрім того, їх детально поінформували про відповідальність за фінансові порушення.

Особлива увага розпорядників рахунків виборчих фондів зверталася також на питання використання коштів виборчих фондів під час підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Крім того, на навчальному семінарі були обговорені питання щодо форм фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів політичних партій, подання вказаних звітів до ЦВК і НАЗК.

На завершення заходу представники Центральної виборчої комісії та Національного агентства з питань запобігання корупції надали відповіді на питання учасників навчального семінару від політичних партій.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны