Україна виплатить нафтогазовій компанії Коломойського 12,5 мільйона доларів
Україна виплатить нафтогазовій компанії Коломойського 12,5 мільйона доларів

Україна виплатить нафтогазовій компанії Коломойського 12,5 мільйона доларів

Суд зобов'язав Міністерство юстиції виконати Арбітражне рішення Постійного третейського суду Лондона і відшкодувати британській компанії JKX Oil&Gas понад 12,5 мільйона доларів.

Про це свідчить постанова Київського апеляційного суду.

У жовтні 2017 року Високий суд Англії та Уельсу відхилив апеляцію України на рішення Лондонського арбітражу, яким той зобов'язав країну виплатити близько 12 мільйонів доларів нафтогазовій компанії JKX Oil&Gas Plc.

6 лютого 2017 року арбітражний суд виніс рішення у цій справі, яким відхилив більшість вимог JKX Oil&Gas.

Спочатку Мін'юст розцінив такий вердикт однозначним успіхом для України, особливо з урахуванням того, що арбітраж підтвердив правомірність підвищення ставок ренти на видобуток нафти і газу Україною.

Підставами для подачі JKX Oil&Gas і афілійованими з нею компаніями позову проти України були: збільшення Верховною Радою ставки плати за користування надрами при видобутку нафти і газу, заборона Кабміном на закупівлю газу певними компаніями у всіх постачальників, крім "Нафтогазу", введення правлінням НБУ адміністративних заходів на валютному ринку.

В Україні група JKX володіє Полтавською газонафтовою компанією.

Найбільшими акціонерами JKX є Eclairs Group Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - 27,47% акцій, Keyhall Holding- 11,42%, Neptune Invest&Finance Corp - 12,95%, Interneft Ltd - 6,6%.

Російська Proxima Capital Group раніше володіла 19,97% акцій компанії, але її частка зменшилася до 9,97%.

У липні 2018 року компанія Cascade Investment Fund, бенефіціаром якої виступає народний депутат Віталій Хомутинник, купила 19,92% JKX Oil&Gas.

Економічна правда.

Источник материала
Поделиться сюжетом