Газопровід "Північний потік" закрили на ремонт. Транзит газу через Україну може зрости
Газопровід "Північний потік" закрили на ремонт. Транзит газу через Україну може зрости

Газопровід "Північний потік" закрили на ремонт. Транзит газу через Україну може зрости

Морський газопровід "Північний потік" зупинили на два тижні (до ранку 30 липня) "для проведення планового технічного обслуговування".

Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на дані газотранспортних компаній OPAL Gastransport і NEL Gastransport.

У РФ переконують, що регулярне річне технічне обслуговування є частиною планово-попереджувальних ремонтів і проводиться в сьомий раз з початку експлуатації газопроводу.

"Щорічні роботи з технічного обслуговування є ключовим елементом довгострокової стратегії управління цілісністю газопроводу "Північний потік".

Механічні компоненти і системи автоматизації проходять ретельну перевірку для забезпечення надійної, безпечної та ефективної роботи двох ниток газопроводу протягом проектного терміну служби, що становить не менше 50 років", – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що на добу "Північний потік" прокачує до 170 млн кубометрів газу.

Тому під час зупинки зупинки одних газопроводів зростає обсяг прокачування за іншими маршрутами (варто очікувати зростання поставок через Україну), можливо скорочення закачування газу в підземні сховища і відбір газу з ПСГ.

На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи.

Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року.

Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС.

Детальніше про перспективи збереження транзиту газу Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Источник материала
Поделиться сюжетом