У 2019 році в Україні зросли обсяги виробництва свинини

main image main image

У 2019 році в Україні зросли обсяги виробництва свинини

Про це йдеться в дослідженні експертів Ради з питань експорту продовольства (UFEB). «Обсяг споживання свинини на душу населення в Україні складає 10,9 кг у рік.

За популярністю свинина поступається курятині, яку споживають до 20 кг на особу в рік.

Зазвичай такий розподіл споживчих вподобань пояснюється ціновою доступністю та легкістю в приготуванні.

В той час співвідношення в популярності по видам м’яса в країнах Азії відрізняється, там зазвичай попит на свинину є домінуючим — 12,28 кг/особу, а середнє споживання курятини знаходиться в межах 9,3 – 9,5 кг/ос.», — говорять аналітики UFEB. Експортні відвантаження у поточному році досить мляві.

Так званим «піком» можна назвати обсяги постачань у травні — 240 тонн.

Найбільшим покупцем української свинини є В’єтнам.

На цю країну припадає майже половина від загальної частки експорту, основними позиціями постачань зазвичай є морожені нижні частини туші та лопатки. Імпорт в свою чергу перевищує експорт, але не є критичним для внутрішнього ринку.

Загальний обсяг постачань за підсумком п’яти місяців склав 10,3 тис.

т на загальну вартість $19,1 млн. ТОП-3 постачальниками є: Канада — 291 тонна (основні позиції поставок: свинний окіст з кісткою, корейка б\к); Польща — 245 тонна (шия свинна б\к, тримінг 80/20, лопатка б/к); Норвегія — 200 тонн (корейка свинна заморожена з кісткою, тримінг 70/30, щоковина заморожена). Згідно з даними Державної служби статистики, станом на 1 червня 2019 року загальна чисельність внутрішнього поголів’я була майже аналогічною чисельності за п’ять місяців попереднього року (6,347 млн гол у 2019 році проти 6,348 млн гол у 2018 році). «Однак однозначно говорити про стабільну позитивну динаміку та відновлення стада рано.

Спалахи АЧС продовжують фіксувати по території України, а зростання відбувається лише в промисловому секторі, в той час як в присадибних господарствах чисельність стабільно скорочується.