"Нафтогаз" нагадав "Газпрому", на яких умовах готовий до контракту щодо транзиту газу
"Нафтогаз" нагадав "Газпрому", на яких умовах готовий до контракту щодо транзиту газу

"Нафтогаз" нагадав "Газпрому", на яких умовах готовий до контракту щодо транзиту газу

Юрій Вітренко.

пресс-служба НАК "Нафтогаз Украины".

НАК "Нафтогаз" згоден на збереження постачань газу через українську ГТС за сценарієм, запропонованим Єврокомісією, якщо погодиться на такий варіант "Газпром".

Про це заявив виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

"Пан Шефчович, віце-президент Єврокомісії, на минулій тристоронній зустрічі запропонував варіант, який відповідає розумінню Європи про економічно обгрунтовані умови транзиту, які можуть бути реалізовані на практиці.

Ми з цим варіантом згодні", - сказав Вітренко.

Якщо російська сторона теж згодна, то "Нафтогаз" вже може почати роботу над договорами щодо реалізації пропозиції Шевчовича з транзиту російського газу через українську газотранспортну систему, сказав Вітренко.

За його словами, це має бути операторська угода про об'єднання газотранспортних систем, interconnection agreement) щодо потужностей об'ємом 90 млрд кубометрів щорічно, і угода про бронюванні потужностей (або своп) на 60 млрд кубометрів щорічно в середньому протягом 10 років.

Усі умови цих договорів будуть стандартними в Європі, тобто у їхній економічній обгрунтованості не має бути сумнівів, додав виконавчий директор "Нафтогазу".

"Якщо російська сторона не згодна з варіантом Шевчовича, то було б цікаво почути чому, і також почути зустрічну пропозицію", - зазначив Вітренко.

Він наголосив, що до вересня очікувати не потрібно, і краще обговорити укладення контракту про транзит "якомога швидше, щоб був час обробити до наступної тристоронньої зустрічі".

Вітренко акцентував увагу на тому, що Україні потрібна ясність щодо майбутнього транзиту, зокрема, щоб припинити політичні спекуляції на цій темі.

Дія контрактів на транзит і постачання газу, укладених Росією і Україною десять років тому, завершуэться наприкінці 2019 року.

Згідно з цими домовленостями, Києву надали знижку 20% від середньоєвропейської ціни, при цьому Україна зобов'язалася зберегти ставку за транзит на рівні $1,7 за 100 км.

Згодом у Києві визнали ціну несправедливою і повністю відмовилися від закупівель російського газу, спори за контрактами між "Газпромом" і "Нафтогазом" тривають з 2014 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом