У США заарештували українського програміста Microsoft за звинуваченням у шахрайстві на 10 млн доларів
У США заарештували українського програміста Microsoft за звинуваченням у шахрайстві на 10 млн доларів

У США заарештували українського програміста Microsoft за звинуваченням у шахрайстві на 10 млн доларів

Влада Сполучених Штатів заарештувала 25-річного громадянина України Володимира Квашука за звинуваченням в організації великої шахрайської схеми зі спробами викрасти у компанії-роботодавця 10 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні Федеральної резервної системи США, передає The Register.

"Колишній інженер-програміст Microsoft був арештований у вівторок за звинуваченням у шахрайстві, при якому він, з допомогою шахрайського використання електронної пошти, намагався вкрасти 10 мільйонів доларів в цифровий валюті у свого колишнього роботодавця", - заявили американські прокурори.

25-річний громадянин України Володимир Квашук, що проживає у Рентоні, штат Вашингтон, спочатку працював в Microsoft як підрядник і був прийнятий на роботу в штат в серпні 2016 року, де він пропрацював до моменту, коли його звільнили в червні 2018 року.

Квашук, згідно зі скаргою прокурорів, поданою до федерального окружного суду США в Сіетлі, був членом команди універсального магазину Microsoft, якій доручено займатися операціями електронної комерції компанії.

Тестувальники можуть робити безкоштовні покупки, користуючись подарунковими картками Microsoft, тому для того, щоб запобігти шахрайству, американська компанія заблокувала можливість доставки фізичних товарів, замовлених за цими картками.

Компанія не очікувала, що тестувальники зроблять тестові покупки цифрової валюти, і, таким чином, не було запроваджено жодних заходів для запобігання її доставки.

Квашук сам купив деякі товари Microsoft, а також продав велику частину цифрової валюти на 10 мільйонів доларів третім сторонам зі знижкою до її номінальної вартості.

Через різке зростання використання цифрової валюти, компанія Microsoft організувала внутрішнє розслідування.

В ході розслідування були підключені представники Секретної служби і Податкового управління США.

Правоохоронцями були відстежені ланцюжки акаунтів і цифрових гаманців, які вказували на Квашука.

Схема імовірно почалася в 2017 році і досягла таких розмірів, що Квашук при базовій зарплаті у 116 тис.

доларів на рік, купив собі будинок Тесла за 162 тис.

доларів і будинок вартістю 1,6 млн доларів в Рентоні.

Влада просила затримати Квашука, стверджуючи, що він може спробувати втекти з країни або перешкодити правосуддю.

У разі визнання винним в шахрайстві колишній інженер-програміст Microsoft може бути засуджений до 20 років тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі 250 тис.

доларів США.

Источник материала
Поделиться сюжетом