/http%3A%2F%2Fstorage.agravery.com%2Fuploads%2F%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25BF%25D0%25BE%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B8%2F%25D0%25BF%25D1%2596%25D0%25BA%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25B1%25D0%25B5%25D0%25B9%2Fberries-1546125_1920%2520(2).jpg)
Близько 90% ягід в Україні виробляють дрібні та середні господарства
Такою статистикою поділився Олександр Жемойда, генеральний директор директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики і продовольства України, передає SEEDS.
«За нашою статистикою минулого року в експорті свіжих ягід прийняло участь 233 компанії.
Частка дрібних і середніх виробників по ягодах складає більше 90%.
І в них є трошечки інший запит ніж в більших компаній.
Завдяки експорту саме цей сегмент, тобто ягоди, він починає структуризуватися.
Ми починаємо бачити доволі цивілізовані взаємини, між виробниками і переробниками.
В нас створюється додатковий попит в первинній переробці, сушці, виробництві соків, джемів, і т.
Це вже перетворюється з нашої сильної сторони в індустрію, яку можна побачити», – переконаний Олександр Жамойда.
За його словами, наразі Україна знаходиться на дуже початкових етапах, але, разом з тим, ця індустрія якимось чином починає більш-менш викристалізовуватися.
І в ній надзвичайно велика роль 3-х груп.
Перша – це безпосередньо виробники, їхня власне ініціатива, яким чином вони мають виростити врожай, замовити новий сорт, потрапити на ринок.
Далі йдуть асоціації, які комунікують з виробниками та надають маркетингові послуги.
І велику роль звісно відіграє уряд та профільні міністерства.

