СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн
СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн

СБУ заморозила проект "АрселорМіттал Кривий Ріг" на $150 млн

СБУ під час обшуків в гірничо-металургійному комбінаті "АрселорМіттал Кривий Ріг" вилучила машину безперервного лиття заготовок №3 та окремі елементи обладнання.

Проект будівництва двох таких машин для потреб підприємства коштує 150 мільйонів доларів.

Також силовики вилучили велику кількість ділових паперів, зокрема технічну документацію по об'єкту "машина безперервного лиття заготовок №3", первинну бухгалтерську документацію, а також договори із підрядниками комбінату, які залучаються до виготовлення цієї машини.

Один із топ-менеджерів "АрселорМіттал Кривий Ріг" зазначив, що машина – незакінчений об'єкт.

Про це повідомляє "Громадське"."Тобто зараз ми не можемо вести роботи, добудувати машину.

Інвестиції на стопі, це 150 мільйонів доларів", — зазначив співрозмовник.

Головний юрисконсульт підприємства Артем Філіп'єв записав відеозверненні у якому розповів, що вчора вранці на територію підприємства прийшли 18 співробітників СБУ, їх супроводжували співробітники Державної служби надзвичайної ситуації, а також Державної служби радіологічного контролю."Найбільша увага співробітників СБУ була прикута до документів по фінансово-господарським відносинам нашої компанії у рамках цього будівництва.

Це проект вартістю 150 млн доларів – одна з найбільших інвестицій в економіку нашої країни.

І яке відношення він має до екоциду – мені важко зрозуміти", — зазначив Філіп'єв.

За його словами, під час обшуку проводилися заходи радіологічного контролю, зокрема на машині безперервного лиття заготовок №3 проводились виміри радіаційного фону."Всі ці виміри, і це зафіксовано в протоколі обшуку, вказують на те, що радіаційний фон знаходиться у межах норми", — сказав головний юрисконсульт "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Він зазначив, що екоцид — "надзвичайно серйозний злочин не просто проти національної безпеки, а й миру та безпеки людства", за який у Кримінальному кодексі України передбачено позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Юрисконсульт підприємства підкреслив, що "АрселорМіттал Кривий Ріг", як і раніше, готовий до співпраці з державними органами влади, і що під час обшуків, які закінчилися близько третьої ночі, підприємство надало всі документи та "повне сприяння у зборі інформації, незважаючи навіть на численні порушення, допущені під час обшуку".

Про які саме порушення йдеться головний юрисконсульт не уточнив.

Новою точкою відліку у відносинах між цією державою та інвесторами.

Я хочу закликати усіх небайдужих звернути на цю ситуацію увагу", — наголосив Філіп'єв.12 липня президент Володимир Зеленський поцікавився у представників одного з найбільших підприємств не тільки міста, але й країни - "АрселорМіттал Кривий Ріг", які конкретні заходи були прийняті для поліпшення екологічної ситуації в регіоні та зменшення шкоди місцевому населенню.

Мова йшла про програму зобов'язань, які компанія взяла на себе.

Також він зачепив, зокрема, питання недопуску перевірок на виробництво та виведення з експлуатації мартенівського цеху в 2016-2017 роках, чого не було зроблено.

Источник материала
Поделиться сюжетом