The Hill: У США пропонували Фірташу зняття звинувачень в обмін на бруд на Трампа
The Hill: У США пропонували Фірташу зняття звинувачень в обмін на бруд на Трампа

The Hill: У США пропонували Фірташу зняття звинувачень в обмін на бруд на Трампа

15:27, 23 липня 2019.

Світ.

Американський прокурор хотів, щоб український олігарх розповів щось, що допомогло б розслідуванню справи про втручання Росії у вибори.

На документах про призначення Роберта Мюллера спеціальним прокурором ще не висохла печатка, коли агресивний і часом суперечливий заступник Ендрю Вайссманн зробив грубий, але таємний крок на початку червня 2017 року.

Він тихо зв’язався з американськими адвокатами українського олігарха Дмитра Фірташа зі спокусливою пропозицією: бруд на Дональда Трампа у справі про втручання Росії у вибори в обмін на зникнення американських звинувачень проти самого багатія від 2014 року.

Про це пише видання The Hill з посиланням на добре поінформовані джерела, а також деякі тогочасні записи.

Через два роки після того вчинок Вайссманна може мати серйозні наслідки для Департаменту юстиції США.

Його колишній бос Роберт Мюллер якраз збирається дати свідчення в Конгресі.

На той час всередині Департаменту юстиції й ФБР наростала напруга через пошуки доказів проти Трампа у російській справі після того, як так зване «досьє Стілла» виявилося непідтвердженим безладом.

Схожим чином ключові докази, які Департамент юстиції використав, щоб звинуватити Фірташа у Корупції у 2014 році, теж розпадалися на друзки.

Двоє центральних свідків відкликали свої свідчення.

А документ, який у ФБР називали доказом хабарництва всередині компанії Фірташа, виявився гіпотетичним слайдом з презентації американського консультанта, виконаної в Power Point.

На це вказують судові записи.

Простіше кажучи, Департамент юстиції ризикував зіштовхнутися з ганьбою у двох справах високого рівня, коли Вайссманн зробив непотрібний крок 4 червня 2017 року, який здивував навіть американських юристів Фірташа.

Зрештою, він був відчайдушно передчасним.

Мюллера призначили на посаду спеціального прокурора лише два за два тижні до того.

Його команда навіть не була повністю укомплектованою.

І розслідування ще навіть не набрало обертів.

Тому така гарячкувата пропозиція викликала здивування.

Також підхід Вайссманна був зухвало агресивним навіть як для прокурора з його репутацією.

Згідно із записами захисту, в яких описувався контакт з Вайссманом, прокурор стверджував, що команда Мюллера може «вирішити справу Фірташа» в Чикаго.

І ані Департамент юстиції США, ані чиказька прокуратура «не зможуть втрутитися чи запобігти вирішенню» включно зі зняттям звинувачень.

«Повне скасування провадження було без сумніву на столі», - йдеться в записах захисту.

У Фірташа підозрювали, що твердження Вайссманна були перебільшеними.

Хоч у Мюллера були всі повноваження для розслідування справи про російське втручання, він не був незалежним від Департаменту юстиції.

А спеціальний прокурор підпадає під нагляд генерального прокурора.

Також тривогу викликало те, як часто Вайссманн зв’язувався з юристами Фірташа, добиваючись його свідчень.

Прокурори в таких угодах зазвичай просять підзахисного скласти письмову пропозицію того, що вони можуть розповісти у своїх свідченнях і визначити загальні теми, які можуть їх зацікавити.

Але Вайссманн, здавалося, пішов значно далі 7 липня 2017 року, зустрівшись з американськими адвокатами Фірташа й агентами ФБР, розповідаючи їм приватні теорії про наміри розслідування Мюллера проти Трампа, його колишнього голови виборчого штабу Пола Манафорта і Росії.

Приміром, захист Фірташа вказав у своїх записах, що Вайссманн розповів адвокатам про компанію Bayrock, пов’язану з колишнім інформатором ФБР Феліксом Сатером.

Ця компанія «зробила великі інвестиції в компанії Дональда Трампа».

А ще про те, що прокурори шукали бруд на зятя президента Джареда Кушнера.

Вайссманн розповів захисту Фірташа про свою впевненість у тому, що «Манафорт і його люди істотно координували свою діяльність з росіянами з метою отримати перемогу у своїй роботі в Україні».

Крім того, заступник Мюллера сказав, що українська група, пов’язана з Манафортом, «була прикриттям для кримінальної діяльності в Україні».

Він припустив, що «російські спецслужби» були причетними до втручання в американські вибори у 2016 році.

Особисті спостереження Вайссманна і розкриття прокурорських теорій виходять далеко за межі того, про що прокурори зазвичай говорять на переговорах.

Цікаво те, що Фірташ відкинув пропозицію Вайссманна навіть попри те, що він впродовж п’яти років лишався ув’язненим в Австрії й боровся проти екстрадиції його в США.

Захист олігарха пояснив, що відмовився від співпраці з Вайссманом, тому що у їхнього підзахисного не було ніякої інформації про теми, які цікавили прокурора.

#Росія#Фірташ#США#Трамп#російське втручання у вибори президента США.

IноЗМI.

телеграм-канал перекладів зарубіжної преси.

Читати в Telegram.

Источник материала
Поделиться сюжетом