Справа "Роттердам+" є помстою Коломойського – екс-голова НКРЕКП
Справа "Роттердам+" є помстою Коломойського – екс-голова НКРЕКП

Справа "Роттердам+" є помстою Коломойського – екс-голова НКРЕКП

Активізація розслідування справи "Роттердам+" є помстою членам Національної комісії з держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з боку бізнесмена Ігор Коломойського.

Про це в ефірі ТРК "Україна" заявив колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк."На мою думку, вся справа – це форма помсти з боку пана Коломойського шляхом використання неефективного, некомпетентного, незаконного тиску через НАБУ та САП.

Чому пан Коломойський здійснює такий тиск на незалежного регулятора? Відомо, він є власником великих споживачів електроенергії, а саме феросплавних заводів, збагачувальних підприємств.

Вони є не модернізовані, мають велику енергоємність.

І він за період дії прозорого ринкового ціноутворення мав недоотриманий прибуток.

Ось і причина, чому тема "Роттердам+" стала такою відомою.

З 2016 по 2018 рік її активно розкручували певні телеканали" - заявив Вовк.

Як повідомляли ЗМІ під час дії формули "Роттердам плюс", яка забезпечувала об'єктивне ціноутворення на електроенергію, феросплавні заводи, власником яких є І.Коломойський, недорахувалися 4 млрд.

Формулу "Роттердам плюс" запроваджено в 2016 році.

Згідно з постановою НКРЕКП № 289, в ціну електроенергії закладали вартість імпортованого вугілля, яку розраховували на підставі котирувань європейського хабу "Амстердам - Роттердам - Антверпен".

Дія формули "Роттердам плюс" припинилася з 1 липня 2019 року, коли в Україні запустили новий ринок електроенергії.Європейська асоціація вугілля та лігніту (Euracoal) підтвердила економічну обґрунтованість використання методології ціноутворення на вугілля, відомої як "Роттердам+".

Источник материала
Поделиться сюжетом