Рентабельність скотарства в Україні знову падає

main image main image

Рентабельність скотарства в Україні знову падає

Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах, повідомляє сайт інституту. За його словами, виробництво м’яса великої рогатої худоби знову стало збитковим (мінус 7,7%), тоді як у 2017 році вперше з 1994 року було рентабельним на рівні 3,4%.

Проте молоко, як і у 2016-2017 роках, залишилося найбільш рентабельною продукцією у тваринництві. «Після різкого обвалу рівня рентабельності виробництва яєць: у 2016 році він склав 0,5%, а у 2017 році – мінус 9% проти рекордного за останні 26 років рівня 60,9% у 2015 році, – торік воно знову стало прибутковим.

Рівень рентабельності виробництва цієї продукції становив 5,4%», – сказав Лупенко. Науковець додав, що рентабельним залишилося і виробництво м’яса птиці – реалізація на переробку без врахування передачі на переробку на власних потужностях, однак рівень рентабельності знизився до 5,7% з 7% у 2017 році. Єдиним видом тваринницької продукції, рентабельність якого зросла, стало виробництво м’яса свиней.

Торік рівень його рентабельності становив 6,9% проти 3,5% у 2017 році. Традиційно збитковим стало виробництво продукції вівчарства та козівництва, хоча рівень збитковості м’яса овець та кіз зменшився до -16,6% з -39,6% у 2017 році.

Рівень збитковості виробництва вовни майже не змінився і склав мінус 69,5%. «Таким чином, у 2018 році не вдалося закріпити позитивну тенденцію 2017 року щодо зростання рівня рентабельності виробництва молочного і м’ясного скотарства та м’яса птиці у сільськогосподарських підприємствах.

Проте знову стало прибутковим виробництво яєць, а рентабельність виробництва м’яса свиней навіть збільшилася», – підсумував Юрій Лупенко.