19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нацрада вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії каналу NewsOne
Нацрада вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії каналу NewsOne

Нацрада вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії каналу NewsOne

Нацрада вирішила:.

Визнати розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі каналу 06.06–08.07.2019, що є порушенням абзаців 3-4 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», ч.

1 ст.

28 закону «Про інформацію», та факт неусунення ліцензіатом порушень законодавства і невиконання рішення Нацради від 7.02.2019 та її розпорядження.

Звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення ТОВ «Новини 24 години» (телеканалу News.

Розпалювання ворожнечі Нацрада вбачає у висловлюваннях Віктора Медведчука, Юрія Бойка в трансляції з’їзду «Опозиційної платформи – За життя» 11 червня, Олени Лукаш у програмі «Суб’єктивні підсумки» 1 липня, Андрія Лесика та Анатолія Могильова у програмі «Протистояння» 28 червня, Вадима Рабіновича у програмі «Великий вечір» 1 липня, Юрія Павленка, Вадима Рабіновича, Сергія Шабовти, ведучих Альони Зінченко і Олександра Шелеста в програмі Live 8 липня, Євгена Червоненка в програмі «Дикий Live» 8 липня, Іллі Киви у програмі «Тема» 8 липня.

Зокрема, вони називали фашистами представників попередньої влади і їхніх прихильників, а також тих, хто виходив на мітинги проти каналу News.

У своєму рішенні Нацрада посилається на рекомендацію комітету міністрів Ради Європи, яка передбачає засудження форм самовираження з мовою ворожнечі.

Також у рішенні зазначається, що ототожнення когось із фашистами у контексті збройного конфлікту розпалює ворожнечу, а відродження фашизму є однією з тем російської пропаганди.

Нацрада в рішенні цитує не лише норми закону та міжнародні рекомендації, а й Кодекс етики українського журналіста та редакційний статут каналу News.

One, у якому йдеться про неприпустимість умисного перекручування фактів і маніпулювання фактами.

Член Нацради Сергій Костинський нагадав, що 7 лютого 2019 року Нацрада визнала наявність закликів до розпалювання ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, поширених телеканалом News.

One у серпні-вересні 2018 року та застосувала до каналу за це санкцію штрафу (який досі не сплачено).

One був зобов’язаний протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до законодавства, Нацрада йому надіслала розпорядження про усунення порушень.

«З метою перевірки, чи усунено порушення, у червні-липні 2019 року було проведено моніторинг каналу.

Моніторинг зафіксував поширення в ефірі каналу висловлювань, що мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті, що свідчить про неусунення ліцензіатом порушень законодавства.

У зв’язку із цим 9 липня Нацрада призначила позапланову виїзну перевірку каналу», – пояснив пан Костинський.

One за 8 липня, де обговорювалася ідея спільного з російським телеканалом «Россия» телемарафону «Надо поговорить» і його скасування.

За словами пана Костинського, Нацраді кілька разів не вдавалося доставити і вручити представникам News.

One повідомлення про проведення перевірки – ні поштою, ні особисто.

Незважаючи на це, перевірка була проведена і підтвердила зафіксовані моніторингом порушення.

Директор телеканалу News.

One Юрій Будяк заявив, що багато років здійснюється тиск на телеканал News.

One, усі претензії не стосуються журналістів і ведучих, а стосуються гостей, які в прямому ефірі мають право на власну думку.

Призначення і проведення перевірки він вважає незаконним.

Про висновки Нацради він сказав, що це виключно суб’єктивна думка співробітників апарату Нацради.

«Це буде перший випадок, коли незалежне ЗМІ залишили без ліцензії», – заявив керівник каналу.

Юрій Будяк сподівається на перезавантаження Нацради слідом за перезавантаженням влади і припинення тиску на канал.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук заперечила слова пана Будяка: «У Нацради немає права позбавляти канал ліцензії, тому санкція передбачає звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії».

«Канал від сьогодні не припиняє мовлення, ніхто не втрачає роботу, доки суд не розгляне це питання», – наголосила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Уляна Фещук додала, що це максимальна санкція, яку може застосувати Нацрада до ліцензіата.

Источник материала
Поделиться сюжетом