Окружний суд Києва визнав протиправним скасування статутів УПЦ КП
Окружний суд Києва визнав протиправним скасування статутів УПЦ КП

Окружний суд Києва визнав протиправним скасування статутів УПЦ КП

Окружний адміністративний суд Києва у четвер, 11 вересня, визнав протиправним наказ Міністерства культури, яким скасовано чинність статутів Української Православної Церкви Київського Патріархату та Київської патріархії.

Про це повідомила пресслужба УПЦ КП.

"Подання ліквідкомісією Київської патріархії УПЦ КП, яку створила ПЦУ, на чолі з Яременком О.

(Митрополитом Черкаським ПЦУ – Іоаном) заяви про відмову від позову та про припинення представництва інтересів Київської патріархії адвокатом, уповноваженим Патріархом Філаретом, суд вважає перешкоджанням доступу до правосуддя", - йдеться у повідомленні.

Суд також заборонив Мінюсту, Мінкульту, органам державної і місцевої влади, нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, що стосуються Київської патріархії УРЦ КП і її майна.

Крім того, ліквідкомісії заборонені будь-які дії щодо управління Київською патріархією та розпорядженням її майном.

20 червня він у стінах Володимирського собору провів так званий собор, яким закріпив документально своє бажання.

Свою позицію Філарет пояснює тим, що не визнає над собою влади ані Москви, ані Стамбулу, де засідає Вселенський патріархат.

Він також відмовився визнавати Томос, під яким також свого часу поставив підпис.

Філарету не подобається, що ПЦУ не має право варити миро, що нібито не дозволяє звершувати таїнство хрещення, освячення храмів.

Крім того, він нібито має документ, який таємно від нього підписали п'ятий президент України Петро Порошенко і Варфоломій.

Згідно з ним, в Україні створюються екзархи Вселенського патріархату.

До цих структур включили Андріївську церкву, Флорівський і Корецький монастирі, Манявський скид, Успенський храм у Львові і ще один монастир у Чернігівській області.

24 червня Священий Синод ПЦУ ухвалив рішення про те, що Київська єпархія переходить до управління митрополитом Епіфанієм, а Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією".

Учасників "собору" Філарета покарали "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі".

Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Рішення Синоду Філарет і його група не визнали і звинуватили ПЦУ у рейдерській атаці на столичні храми.

Источник материала
Поделиться сюжетом