"Опора" відреагувала на рішення Ради про дострокове припининення повноваженнь ЦВК
"Опора" відреагувала на рішення Ради про дострокове припининення повноваженнь ЦВК

"Опора" відреагувала на рішення Ради про дострокове припининення повноваженнь ЦВК

Громадянська мережа "Опора" відреагувала на рішення Верховної Ради про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Відповідно заяву оприлюднено на сайті "Опори".

У громадянській мережі зазначили, що претензії до діяльності ЦВК, зазначені у поданні Зеленського, не містять безпосередніх доказів порушення попереднім складом ЦВК виборчих прав громадян, як це трактує законодавство України".

У заяві підкреслюється, що в умовах законодавчої можливості дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, гарантії політичної незалежності Комісії та стабільності її роботи поставлені під сумнів.

"Політичні мотиви використання недоліків законодавства про ЦВК є очевидними зараз і неодноразово проявлялись під час попередніх ротацій складу Комісії", - зазначається у повідомлені.

У зв'язку із ухваленням Верховною Радою відповідного рішення, "Опора" вимагає від президента, парламенту, депутатських фракцій та груп забезпечити прозорий та інклюзивний процес подання президенту та врахування у поданні пропозицій кандидатів від депутатських фракцій та груп.

Крім цього, громадянська мережа вимагає від влади гарантувати врахування пропозицій усіх без винятку депутатських фракцій та груп у новому складі ЦВК на засадах абсолютної або пропорційної рівності та публічно взяти на себе зобов'язання щодо вдосконалення законодавства про Центрвиборчком, в тому числі в частині призначення та припинення повноважень.

"Необхідно скасувати положення закону про можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, забезпечити належну деталізацію консультацій між президентом та парламентом щодо кандидатур на посади членів ЦВК, гарантувати на законодавчому рівні врахування пропозицій усіх депутатських фракцій та груп", - констатували в "Опорі".

У громадянській мережі також відзначили необхідність врегулювати особливості припинення повноважень членів ЦВК у разі завершення терміну їхніх повноважень.

Источник материала
loader
loader