"Нормандська зрада". Під Офісом президента вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмайєра"
"Нормандська зрада". Під Офісом президента вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмайєра"

"Нормандська зрада". Під Офісом президента вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмайєра"

19 вересня ввечері під Офісом президента відбулася акція, учасники якої вимагали від президента Володимира Зеленського не погоджуватися на імплементацію "формули Штайнмайєра" на Донбасі.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як передається, в акції під назвою "Нормандська змова – державна зрада" взяли участь кілька сотень людей.

Мітингувальники висловили побоювання, що реалізація "формули Штайнмаєра" призведе до втрати Україною державного суверенітету, а вибори пройдуть "під дулами російських автоматів".

Протестувальники вважають, що українська влада має домагатися спочатку повного і стабільного припинення бойових дій, виведення російських військ і роззброєння бойовиків, а потім передачі контролю над кордоном Україні чи миротворцям ООН і ОБСЄ з подальшою передачею Україні.

Лише за таких умов, на їхню думку, можливе проведення виборів за українським законодавством.

"Формула Штайнмайєра" - це запропонований 2016 року тодішнім головою міністерства зовнішніх справ Франк-Вальтер Штайнмайєром варіант реалізації Мінських угод, головним пунктом якої є надання "особливого статусу Донбасу через чесні, демократичні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ".

Водночас, Україна зазначила, що не має принципових заперечень по суті "формули Штайнмаєра" щодо місцевих виборів, однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання низки пунктів, серед яких повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки та інше.

У Кремлі ж заявили, що "формула Штайнмаєра" має бути підписана без жодних умов.

Источник материала
Поделиться сюжетом