Припинення використання української системи газопроводів позбавляє Україну не лише прибутку – експерти
Припинення використання української системи газопроводів позбавляє Україну не лише прибутку – експерти

Припинення використання української системи газопроводів позбавляє Україну не лише прибутку – експерти

Припинення використання української системи газопроводів не лише позбавляє Україну значних надходжень до бюджету – 3 мільярди доларів щороку – а й робить її вразливою.

Про це повідомляє "Голос Америки" із посиланням на слова енергетичного експерта, в минулому – працівника TNK-BP Іллі Заславського.

За словами українських лідерів, якщо Росії транзит газу через Україну стане непотрібним, нічого не стримає повномасштабної російської агресії.

У той же час, це робить країни ЄС менш зацікавленими в тому, щоб допомагати Україні її стримувати.

У Росії спробують зробити цей процес незворотнім, вважає Ілля Заславський.

"Якщо буде дозволений "Північний потік-2", Україна просто не матиме коштів і підстав підтримувати ГТС.

Деякі російські чиновники говорили, що вони хочуть її взагалі розібрати – компресорні станції, трубопроводи.

Я припускаю, щойно росіяни отримують усі дозволи на "Північний потік-2", вони почнуть активно знищувати існуючий маршрут, щоб навіть можливості не було транспортувати газ через Україну", – пояснює він.

У консорціумі "Північний потік" побудову газогону обґрунтовують виключно економічними цілями: різким падінням видобутку газу в Європі, найкращою альтернативою якому, на їхню думку, є російський газ.

Там стверджують, що "Північний потік-2" не загрожує енергетичній безпеці країн Східної Європи, а навпаки – покращує її та створює потужніший внутрішній ринок для всіх.

Втім, цей маршрут можуть і не закінчити.

Великого удару по цьому проєкту завдало нещодавнє рішення Верховного суду ЄС, яке зобов'язало наполовину скоротити постачання в Європу російського газу трубопроводом "Опал", що з'єднує газогін "Північний потік-1" із мережею газогонів Центральної та Західної Європи.

"Суд ухвалив рішення, що "Газпром" більше не може використовувати трубопровід "Опал" на 100%.

Що він має дотримуватися європейського правила, що він може бути використаний лише на 50%.

Це означає, що "Північний потік-1" може використовуватися на 50%, як це було два роки тому", – говорить Маргарита Ассенова, дослідниця американського фонду "Джеймстаун".

Таким чином, каже вона, в Україну може повернутися втрачений перед тим обсяг транзиту газу – 15 мільярдів кубометрів – який рухався через "Північний потік-1".

Таку ж логіку можна застосувати й щодо іншого трубопроводу, який будують, – "Ягалу".

"А якими трубопроводами за таких умов піде газ із "Північного потоку-2"? Тепер їм потрібно побудувати ще два трубопроводи, щоб відповідати європейським нормам", – робить висновок Ассенова.

Раніше 5.ua повідомляв, що на сайті Європейської комісії оприлюднили анонс тристоронніх переговорів щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України, які відбудуться в червні у Брюсселі.

Источник материала
Поделиться сюжетом