У Шотландії розробили дрони для ремонту вітрових станцій
У Шотландії розробили дрони для ремонту вітрових станцій

У Шотландії розробили дрони для ремонту вітрових станцій

Шотландські вчені розробили повністю автономні дрони, здатні оглядати пошкоджені вітряні електростанції.

Проект вартістю в кілька мільйонів фунтів реалізувала Orca - офшорна робототехнічною компанією, яка вважається найбільшим академічним центром у світі, який включає в себе Імперський коледж Лондона, університети Оксфорда і Ліверпуля і більше 30 галузевих партнерів, і управляється університетами Геріот-Ватт і Единбурзьким через Центр робототехніки і , передає comments.

На відміну від більшості безпілотних літальних апаратів, вони не вимагають участі оператора.

Завдяки автономним роботам, які можуть ходити, плавати, літати і навіть думати самостійно, технічні фахівці позбавляються від значної частини роботи.

«Розумний» дрон може самостійно прикріплятися до вертикальних поверхонь і має роботизовану руку, - розповідають розробники.

– Він може летіти до вітряної турбіни не тільки для її огляду, але і для установки датчика або навіть для ремонту, а оскільки він автономний, нікому не доведеться стояти на березі з пультом дистанційного управління».

За словами головного дослідника в Orca Hub, професора Девіда Лейна з Heriot-Watt, розробка відкриває нові можливості в енергетичній галузі.

«Автономні роботи можуть повзати, ходити і переміщатися по платформі так, як не вдавалося жодній з попередніх моделей», - зауважує він.

Источник материала
Поделиться сюжетом