Сенатори США звернулися до Пентагону за поясненнями щодо військової допомоги Україні - ЗМІ
Сенатори США звернулися до Пентагону за поясненнями щодо військової допомоги Україні - ЗМІ

Сенатори США звернулися до Пентагону за поясненнями щодо військової допомоги Україні - ЗМІ

22:17, 19 листопада 2019.

Політика.

34.

Минулої п’ятниці Пентагон повідомив, що 35,2 мільйона доларів із 250 мільйонів, які були виділені на допомогу Україні через фонд "Ініціатива безпекової допомоги Україні", залишаються невитраченими.

Через блокування фондів частина фінансової допомоги не потрапила до України / фото УНІАН.

Сенатори-демократи Ричард Дурбін, Патрик Ліхі, Джек Рід та Роберт Менендез звернулися з листом до міністра оборони США Марка Еспера, вимагаючи відповіді щодо військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Українська служба "Голосу Америки".

"У листі йдеться, що минулої п’ятниці Пентагон повідомив, що 35,2 мільйона доларів із 250 мільйонів, які були виділені на допомогу Україні через фонд "Ініціатива безпекової допомоги Україні", залишаються невитраченими.

Раніше гроші, які проходять через цей фонд, нагадують сенатори, були заблоковані Офісом із менеджменту та бюджету згідно із розпорядженням Білого дому.

Половина цієї суми, кажуть сенатори, мала бути витрачена на закупівлю летальної зброї та радарів", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, роблять висновок демократи, це "прямо суперечить фальшивим заявам, які робили особи за межами Міністерства оборони, що блокування військової допомоги Україні не мало практичних наслідків".

Саме внаслідок того, що фонди були заблоковані, частина з них залишається на рахунках американського міністерства фінансів, а не в Україні, вказують вони.

Половина цієї суми, кажуть сенатори, мала бути витрачена на закупівлю летальної зброї та радарів.

"Пришвидшення надання критично важливої допомоги, яку Конгрес виділив, щоб покращити безпеку в Україні, важливе для того, щоб продемонструвати нашу відданість Україні під час цього хаотичного, недисциплінованого підходу, який наша Адміністрація обрала відповідно нашого важливого партнера і який викликає глибоке занепокоєння", - йдеться в листі.

У листі також вказується, що 25 українських військових загинули від обстрілів підтримуваних Росією сепаратистів в період між липнем та жовтнем цього року.

Сенатори вимагають від Пентагона пришвидшити надання допомоги, яка залишилася у 2019-му фіскальному році.

Як повідомляв УНІАН, влітку американське видання Politico писало, що Трамп доручив своїй команді з питань національної безпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України.

Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 млн доларів на безпекову допомогу Україні.

Кошти не могли витрачатися, доки відбувався перегляд програми фінансування, і термін використання цих коштів спливав 30 вересня цього року.

12 вересня у Державному департаменті США заявили, що погодилися виділити затриману допомогу у сфері безпеки для України.

"Державний департамент США дозволив виділити допомогу у сфері безпеки для України у розмірі 141,5 млн доларів, в тому числі кошти на снайперські гвинтівки та гранатомети, і ще 250 млн доларів з Департаменту оборони, які були суперечливо затримані адміністрацією Трампа, схоже, теж визначені для схвалення", - повідомляло видання Defense News.

19 вересня Палата представників США ухвалила законодавчий акт, який дозволить надати Україні 250 млн доларів на військову допомогу, що був цього літа призупинений Білим домом.

Закон дозволить продовжити ще на один рік фінансування "Ініціативи сприяння безпеки України", термін якої спливав після 30 вересня.

#Україна#США#Пентагон#військова допомога.

Источник материала
Поделиться сюжетом