Рада повторно ухвалила закон про верифікацію держвиплат із пропозиціями президента
Рада повторно ухвалила закон про верифікацію держвиплат із пропозиціями президента

Рада повторно ухвалила закон про верифікацію держвиплат із пропозиціями президента

Верховна Рада ухвалила законопроект про верифікацію та моніторинг державних виплат № 1231 із пропозиціями президента.

За проголосували 248 нардепів.

Онлайн-трансляцію пленарного засідання вів офіційний канал “Рада”.

Президент запропонував депутатам врахувати при ухваленні законопроекту, що з 18 жовтня поточного року вже почав діяти закон, який передбачив у двох законодавчих актах право Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) користуватися доступом до Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Основну суть законопроекту ухвалені поправки не змінюють.

Як повідомлялося, документ доручає Мінфіну аналізувати інформацію з інформаційних систем, реєстрів, баз даних щодо призначення таких державних виплат, як пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Передбачається, що верифікація держвиплат здійснюється у спеціально створеній інформаційно-аналітичній платформі, роботу якої також забезпечить Мінфін.

Порядок верифікації та моніторингу встановить уряд.

А перелік держвиплат, які підлягають верифікації, затвердить Мінфін.

За результатами перевірки Мінфін зможе рекомендувати провести додаткову перевірку, або ж усунути невідповідності в автоматизованих системах.

Орган, який здійснює держвиплати, може призначити держвиплату, припинити нарахування, поновити нарахування або усунути невідповідності у базі даних.

Якщо держвиплати призначили на основі недостовірних даних - реципієнт має повернути неправомірно отримані кошти (спори у таких ситуаціях вирішуються у судовому порядку).

Закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування, а з початку 2021 року - норми про превентивну перевірку - про з'ясування даних щодо реципієнта перед призначенням йому держвиплати.

Источник материала
Поделиться сюжетом