В Україні посилять контроль за озоноруйнівними речовинами
В Україні посилять контроль за озоноруйнівними речовинами

В Україні посилять контроль за озоноруйнівними речовинами

19:03, 12 грудня 2019.

Екологія.

Рада прийняла закон про озоноруйнівні речовини і фторовані парникові гази.

Документ спрямований на виконання зобов'язань України за Монреальським протоколои про речовини, що руйнують озоновий шар.

Верховна Рада ухвалила закон, який спрямований на виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання змінам клімату, а також адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

За прийняття відповідного законопроекту «Про озоноруйнівні речовини і фторовані парникові гази» у другому читанні і в цілому проголосували 322 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Доповідаючи щодо законопроекту, член Комітету з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко зазначив, що його прийняття є вкрай важливим і актуальним для країни, тому що на сьогодні ця сфера не врегульована і розвивається без урахування міжнародних процесів охорони навколишнього середовища.

За його словами, законопроект вирішує дві проблеми одночасно.

«Перше - збереження озонового шару і зменшення впливу на клімат, заборона випуску озоноруйнівних речовин і фторованих парникових газів у навколишнє середовище, підвищення кваліфікації персоналу, який працює з кліматом і озононебезпечними речовинами і обладнанням, яке їх містить, а також запровадження контролю викидів.

Це забезпечить зменшення потрапляння речовин у навколишнє середовище і, відповідно, негативний тиск на кліматичну систему і на навколишнє середовище.

Друге - недопущення поставок на український ринок морально застарілого обладнання, від якого відмовляються країни Європи і розвинені країни», - сказав він.

Також він зазначив, що Україна є членом Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, тому повинна виконувати взяті на себе зобов'язання.

Як повідомляв УНІАН, в лютому Рада прийняла в першому читанні урядовий проект закону про озоноруйнівні речовини і фторовані парникові гази.

Законопроект регулює правовідносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку і поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами і продуктами, які їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар і на рівень глобального потепління.

Встановлюється, що здійснювати діяльність з імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку і поводження з контрольованими речовинами (озоноруйнівні речовини і/або фторовані парникові гази) мають право тільки фізичні особи-підприємці або юридичні особи, які отримали статус оператора контрольованих речовин шляхом внесення до Реєстру.

#Рада.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны