Міністр енергетики України розповів про переговори з «Газпромом»
Міністр енергетики України розповів про переговори з «Газпромом»

Міністр енергетики України розповів про переговори з «Газпромом»

Довгостроковий контракт на транзит російського газу з чітко визначеними обсягами поставок є плюсом і фактором стабільності не тільки для української сторони, але і для Європейського Союзу і російського «Газпрому».

Про це заявив міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

«Ми стоїмо на тому, що повинен бути довгостроковий контракт з чітко визначеними обсягами для того, щоб, з одного боку, забезпечити прибутковість нашої газової інфраструктури.

З іншого боку, ми говоримо, що і європейці просять про відповідні обсяги і термін.

На мій погляд, це певний плюс, зокрема, і для «Газпрому», тому що це і стабільні обсяги поставки на основний ринок споживання», - сказав Оржель.

«Якщо європейці кажуть, що для них це було б фактором стабільності, то для «Газпрому» це теж фактор стабільності для реалізації власної товарної продукції», - додав він.

За словами міністра, новий контракт після завершення дії договору, що закінчується цьогоріч, є важливим для всіх сторін переговорів.

Тому переговори тривають.

«Поки що переговори йдуть.

Як сказав Юрій Юрійович Вітренко (виконавчий директор НАК «Нафтогаз України», - ред.), домовилися домовлятися далі.

Так, щоб не у ворожій риториці, а все ж повноцінно знаходити можливості для компромісу», - пояснив він.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін назвав неприйнятними умови України для транзиту російського газу в Європу у 2020 році.

Зазначимо, що міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель допускає ймовірність того, що Україна повернеться до прямих поставок газу із РФ.

НАК «Нафтогаз України» заявив, що двосторонні переговори міністрів енергетики України і Росії були узгоджені з Європейською комісією.

«Укладання договору про транзит газу буде найкращою новиною для всіх залучених сторін», - вважає віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович.

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля України прокоментували двосторонні переговори України і Росії щодо транзиту газу, які відбулися 28 листопада у Відні.

Відомо, що «Газпром» може виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу газом.

До слова, прем'єр Олексій Гончарук запевнив, що Україна не веде переговори про купівлю газу з Росії.

Источник материала
Поделиться сюжетом