У КВУ розповіли, скільки нардепів взяли участь у 100% голосувань Ради
У КВУ розповіли, скільки нардепів взяли участь у 100% голосувань Ради

У КВУ розповіли, скільки нардепів взяли участь у 100% голосувань Ради

Прес-служба Комітету виборців України опублікувала аналіз показників участі народних депутатів у голосуваннях Верховної Ради в грудні.

Зокрема, в грудні 51 нардеп узяв участь лише в половині голосувань, при цьому вісім народних обранців пропустили 90% голосувань, з них троє не проголосували ні разу за місяць.

"Незважаючи на те, що в листопаді були введені штрафи для тих, хто систематично не голосував на пленарних засіданнях, проблема низьких показників участі в голосуваннях окремих депутатів усе ще актуальна", – йдеться в повідомленні.

Слід зазначити, що у грудні нульові показники голосувань зафіксовано у Любові Шпак ("Слуга народу"), Романа Іванісова (позафракційний) і Віталія Данілова ("Батьківщина").

За даними електронної системи Ради, всі троє нардепів не були зареєстровані на засіданнях протягом місяця.

Причини їх відсутності на сайті Ради не вказані.

Також у списку депутатів, які майже не голосували: Антон Яценко ("За майбутнє"), взяв участь в 0,19% голосувань; Вадим Столар (ОПЗЖ), 7%; Ігор Палиця ("За майбутнє"), 9%; Олександр Абдуллін ("Батьківщина"), 9%; Андрій Деркач (позафракційний), 9%.

"Штрафи за неучасть у голосуваннях дозволять трохи заощадити бюджетних грошей, але загалом проблеми не вирішать.

Адже потрібно враховувати, що в списку найменш активних депутатів, як правило, доволі заможні політики, для яких відсутність двох-трьох десятків тисяч гривень на місяць принципово не змінить ситуації, а тому не стане стимулом голосувати частіше", – сказав голова КВУ Олексій Кошель.

Разом із тим у Раді є два нардепи, які взяли участь у 100% голосувань, це – Руслан Князевич ("Європейська Солідарність") і Олександр Бакумов ("Слуга народу").

Ще 21 політик узяв участь у 98-99% голосувань.

Усього в грудні відбулося 532 голосування.

Тепер депутату нараховують, умовно кажучи, зарплату за одне пленарне засідання лише якщо під час нього він узяв участь у не менш як 70% голосувань.

Якщо ж нардеп протягом місяця пропустив понад 30% голосувань, він не отримає за цей місяць виплати на депутатську діяльність (так звана "друга депутатська зарплата").

Источник материала
Поделиться сюжетом