Кумівство або професіоналізм: які кадрові рішення готують в Укроборонпромі
Кумівство або професіоналізм: які кадрові рішення готують в Укроборонпромі

Кумівство або професіоналізм: які кадрові рішення готують в Укроборонпромі

Незважаючи на критику і розслідування силовиків, "Укроборонпром" готується призначити Євгена Ларіна на посаду директор "Спецтехноекспорту", а Вадима Ноздрю - директором "Укрспецекспорту"Про це повідомляє "Обозреватель".

Як повідомлялося раніше, 23 жовтня 2019 року звільнив керівників двох найбільших державних підприємств з експорту та імпорту озброєння - "Укрспецекспорт" і "Спецтехноекспорт" і почав процес відбору нових керівників.

На посаду директора "Укрспецекспорт" подало заявки 48 претендентів, а очолити "Спецтехноекспорт" бажають 57 кандидатів.

За інформацією, отриманою ще в кінці листопада, через місяць після початку офіційного відбору, керівництво "Укроборонпрому" планувало призначити директором найбільшого експортера - "Укрспецекспорт" - Вадима Ноздрю, а директором другого за обсягами військового експортера - "Спецтехноекспорт" - Євгенія Ларіна.

Відомо, що обидва кандидати потрапили в "короткий список" кандидатів і пройшли співбесіди з керівництвом Держконцерну.

Згідно з офіційною біографією, Вадим Ноздря довгий час пропрацював в структурах британсько-пакистанського бізнесмена Мохаммада Захура - "Istil.

За повідомленнями джерел, протекцію Ноздрі надавав Михайло Морозов - з 11 жовтня заступник гендиректора ДК "Укроборонпром" з маркетингу та збуту, який 10 років також працював в "Істіл Груп".

Журналісти відзначали, що в руках Захура виявиться левова частка експорту та імпорту озброєнь і військової техніки - як через профільного заступника в "Укроборонпромі", так і через директора найбільшого експортера.

Втім, керівництво Державного концерну не побачило в таких призначеннях явного конфлікту інтересів.

Що стосується Євгена Ларіна, то буквально через тиждень після публікації новини про можливе призначення, в пресу потрапила інформація про поточне розслідуванні НАБУ щодо кандидата.

За словами джерел в правоохоронних органах, мова йде про перерахування валюти іноземним агентам за послуги, які в реальності цими агентами не надавалися.

Варто відзначити, що фігурантом подібного розслідування НАБУ вже довгий час є Павло Барбул - колишній директор "Спецтехноекспорту" (2014-2018).

Саме Барбул в 2016-му році призначив Євгена Ларіна, свого давнього друга і кума, заступником директора "Спецтехноекспорту", який до цього очолював..

Федерацію фігурного катання.

Відзначимо, що після публікацій про Ларіна і Ноздрю, "Укроборонпром" призупинив конкурси.

Формально обидві структури з торгівлі зброєю виявилися паралізовані на два місяці, маючи в керівництві тільки "виконуючих обов'язки".

Як вже стає зрозумілим, керівники Держконцерну, які спочатку визначили прохідних кандидатів, після справедливої ​​критики про формальність конкурсу і протягування кандидатів із сумнівною біографією, вирішили..

просто почекати.

Як повідомив буквально вчора на своїй сторінці в Facebook Гліб Канівський, керівник антикорупційної організації "Statewatch", який активно бере участь в процесі відбору нових керівників оборонних підприємств, конкурс на директорів спецекспортера "Укрспецекспорт" і "Спецтехноекспорт" вже завершено:Що ж, почекаємо офіційних призначень.

Якщо підозри редакції підтвердяться, то кумівство в оборонній сфері продовжує превалювати над професіоналізмом.

Источник материала
Поделиться сюжетом