Швейцарія планує отримувати 66% електроенергії завдяки приватним сонячним станціям
Швейцарія планує отримувати 66% електроенергії завдяки приватним сонячним станціям

Швейцарія планує отримувати 66% електроенергії завдяки приватним сонячним станціям

У Швейцарії сонячні панелі встановлені на дахах 40% будинків зможуть генерувати близько 66% електроенергії, яку зараз виробляють атомні станції.

Про це йдеться у комюніке, яке Фонд наукових досліджень (FNS) опублікував 14 січня, передає nashagazeta.

«В ході двох дослідницьких програм більше 300 вчених проаналізували близько ста «зелених» проектів, - йдеться в комюніке FNS.

– Науковці підтвердили, що до 2050 року Швейцарія може відмовитися від викопного палива у прийнятних соціально-економічних умовах, залучивши підприємства і населення до досягнення мети».

Експерти підкреслюють, що необхідно поліпшити роботу гідроелектростанцій, збільшити обсяг збереженої енергії, ввести податок на викиди CO2.

Рекомендації включають і забезпечення умов для безпосередньої участі населення у фінансуванні "зелених" проектів, наприклад, шляхом заснування в комунах спеціальних асоціацій.

Крім того, науковці пропонують активно залучати швейцарців до розробки проектів інфраструктур, створити на рівні комун і регіонів системи децентралізованого виробництва енергії.

В інтерв'ю телерадіокомпанії RTS член правління Національної дослідницької програми в галузі енергетичного переходу PNR70 Фредерік Вароне підкреслив необхідність всебічно інформувати населення.

Президент Правління PNR70 Ганс-Рудольф Шалхер додав, що мова йде не тільки про "додаткові витрати, але і про нові ринки і нову продукцію".

Щорічно в Швейцарії підвищується енергетична ефективність лише однієї будівлі зі ста, що замало для досягнення цілей Енергетичної стратегії 2050.

«Можна діяти по-різному: створити фонд з розширення парку сонячних панелей, як це зроблено в Невшателі, або видавати дозволи на будівництво нових будинків за умови, що в них буде встановлено обладнання, що дозволяє використовувати "зелену" енергію, - пояснив Фредерік Вароне.

– Перемога Партії зелених на парламентських виборах 20 жовтня 2019 року вселяє надію, що політики уважно ознайомляться з висновками проведених досліджень».

Цікаво, що питання не втрачає актуальності: без дотацій, що заохочують перехід на відновлювані джерела, Швейцарія планує деякий час компенсувати електроенергією з-за кордону відмову від ядерної енергії(до 2035 року).

Імпорт електроенергії може стати запасним варіантом на випадок дефіциту "зеленої" електроенергії.

Наразі ситуація з імпортом електроенергії ускладнюється для Швейцарії відносинами з Європейським Союзом: рамкова угода поки не підписана, а без цього документу ЄС не схильний укладати договір, що забезпечує Конфедерації вільний доступ до європейського ринку електроенергії.

«Це ще одна причина для прискорення переходу на відновлювані джерела енергії», - наголошують вчені.

На референдумі 21 Травня 2017 року швейцарці схвалили переглянуту версію Закону про енергію (LEne).

Нова редакція передбачає скорочення споживання енергії, поліпшення енергетичної ефективності та заохочення використання відновлюваних джерел, а також заборону на будівництво нових АЕС.

Источник материала
Поделиться сюжетом