"Мені цікаво спостерігати за трансформацією політичної системи України", – Надзвичайний І Повноважний посол Альберт Йонсон
"Мені цікаво спостерігати за трансформацією політичної системи України", – Надзвичайний І Повноважний посол Альберт Йонсон

"Мені цікаво спостерігати за трансформацією політичної системи України", – Надзвичайний І Повноважний посол Альберт Йонсон

Вісім тижнів провів торік в Україні Надзвичайний і Повноважний Посол Альберт Йонсон.

Він очолював Місію Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Результати спостереження за виборами Президента України та позачерговими виборами народних депутатів України, прийняття Виборчого кодексу та рекомендації щодо діяльності у сфері виборів обговорили сьогодні, 21 січня, на робочій зустрічі Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко та Альберт Йонсон.

У заході також взяли участь заступники Голови Комісії Сергій Дубовик, Віталій Плукар, секретар Комісії Олена Гатаулліна, член Комісії Оксана Боярчук, а також директор Департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Александр Шлик, його заступник Ульві Ахундлу та радник з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Кіара Кастальдо.

Альберт Йонсон, зокрема, зазначив, що місія спостереження за позачерговими парламентськими виборами проходила нелегко.

Але особисто йому як тоді, так і зараз цікаво спостерігати за трансформацією політичної системи України.

Надзвичайний і Повноважний Посол відмітив, що:.

з приходом нової влади у політичному житті України відбувається чимало цікавих речей;.

оскільки економіка тісно повʼязана з політикою, то зміни відбуваються і в економіці;.

прийняття Виборчого Кодексу – це великий прогрес і значний розвиток виборчого законодавства;.

важливо, що новий Кодекс дає право голосу внутрішньо переміщеним особам та трудовим мігрантам;.

створено зобовʼязання для місцевих органів влади забезпечити доступ до виборчих дільниць людям з інвалідністю.

"Для нас це питання є надважливим", – наголосив Альберт Йонсон;.

запроваджена гендерна квота для списків політичних партій і механізм її реалізації;.

все це свідчить про позитивні зміни, що тішать міжнародну спільноту.

Надзвичайний і Повноважний Посол також озвучив низку рекомендацій, що містяться у звітах місій БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України та позачерговими виборами народних депутатів України 2019 року:.

впровадження єдиного Виборчого кодексу, що вже зроблено;.

оптимізація кількості членів дільничних та окружних виборчих комісій, обмеження їх заміни, обовʼязкове навчання та сертифікація членів цих комісій;.

посилення контролю фінансування політичних партій;.

розмежування прав і повноважень осіб, які обіймають певні посади, та їх кандидатів, щоб уникнути зловживань, так би мовити, владою;.

посилення відповідальності за порушення закону у сфері виборів, наприклад, за підкуп виборців, та забезпечення пропорційного покарання.

Своєю чергою Голова Комісії Олег Діденко зауважив, що рекомендації БДІПЛ ОБСЄ дуже цінні та важливі для Комісії.

"Ми підходимо не тільки формально до їх оцінки, а й намагаємося втілити ці рекомендації в життя.

Адже це реальний шлях до вдосконалення виборчих процедур в Україні", – наголосив він.

Олег Діденко поінформував іноземну делегацію про те, що:.

Комісія у новому складі активно долучилася до роботи над Виборчим кодексом, ухваливши окрему постанову з пропозиціями щодо його вдосконалення, більшість з яких були враховані;.

в аспекті підвищення професійності членів окружних виборчих комісій ЦВК пропонувала запровадити призначення керівного складу ОВК на постійній основі, але поки що не знайшла підтримки у Верховній Раді;.

Комісія намагалася запровадити механізм протидії різноманітним способам введення в оману виборців, які використовують окремі кандидати, але теж поки що не змогла втілити цю ідею в життя на законодавчому рівні;.

щодо розгляду скарг, то ЦВК має намір знизити в цьому процесі рівень формалізму та зосередитися на їх сутності.

Разом з тим, в умовах виборчих процесів право оскарження тих чи інших рішень має бути обмеженим, щоб уникнути певних технологій, які можуть заблокувати роботу виборчих комісій;.

наразі ЦВК працює над створенням своїх регіональних представництв.

"Це серйозний напрям розвитку і ефективний шлях до підвищення професіоналізму всієї вертикалі виборчих комісій", – зазначив Олег Діденко.

У подальшому учасники зустрічі обговорили низку актуальних питань.

Зокрема, йшлося про можливість підготовки БДІПЛ ОБСЄ юридичного офіційного висновку щодо Виборчого кодексу, допомогу в організації навчання членів виборчих комісій, просвіту виборців, в тому числі для цільових категорій – внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, осіб, що голосують вперше, розвиток стратегічної комунікації тощо.

Окремою темою спілкування стало впровадження у виборчий процес новітніх технологій, зокрема, в процесі голосування на виборчих дільницях.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії.

Источник материала
Поделиться сюжетом